Home

Achtergrond 351 x bekeken 4 reacties

'Hectarepremie voor biologisch'

Biologische bedrijven moeten een basisbeloning per hectare krijgen.

Deze zou, gelet op de maatschappelijke bijdrage van de biologische landbouw, ongeveer 220 euro per hectare moeten bedragen.

Dat bepleit Biologica, de organisatie voor biologische landbouw, in een brief aan de Tweede Kamer. Die behandelt deze week de LNV-begroting voor 2009.

Biologica baseert zich op berekeningen van het Wageningse instituut LEI. Dat becijferde dat de biologische sector jaarlijks voor 10,2 miljoen euro bijdraagt aan de samenleving, doordat de kosten voor waterzuivering en klimaatbeleid lager zijn. Omgeslagen over het totaalareaal van de biologische landbouw (47.000 hectare) betekent dat een vergoeding van zo’n 220 euro per hectare, aldus Biologica.

De organisatie bepleit nog eens de btw op biologische producten af te schaffen. Ook wil ze een bijdrage aan Bio-impuls, een project ter versterking van de biologische aardappelketen.

Minister Gerda Verburg (LNV) schreef de Kamer vorige week dat vooral de organisatie van de biologische keten beter moet. Daartoe worden ketenmanagers aangesteld. Met verwerkers moeten contracten worden gesloten, waarbij deze ook eigen inzet plegen, zoals een meerprijs voor producten tijdens de omschakeling van gangbaar op biologisch.

Verburg wijst verder op bestaande (fiscale) regelingen, die bij velen onbekend blijken te zijn. Ook ziet zij mogelijkheden voor hogere EU-inkomenssteun voor biologische bedrijven. Het instellen van een investeringsfonds vindt zij niet nodig en bovendien te duur.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Verburg is een pion van de gangbaren.
  Van haar valt niet veel te verwachten in deze.
  Gelukkig heeft zij haar langste tijd gehad.
  Ik ben het mens meer dan zat.
  Overigens wel een heel goed idee van biologica.
  Waarom wel premies voor knoeiers en niet voor mensen die zich extra inspannen voor een gezondere wereld!

 • no-profile-image

  Karel

  Uit de reacties zijn ook positieve zaken te halen. Daar heb je als ondernemer wat aan.
  1 Financieel gezien moet ik overstappen naar biologisch.
  2 Biologisch heeft als gevolg verminderde produktie.
  Als iedereen overstapt leidt verminderde produktie tot vermindering van het aanbod van agrarische produkten. Is dat niet de oplossing voor de lage prijzen van de produkten die agrariërs voortbrengen. De bijkomende voordelen zijn dan nog niet genoemd. Voor een goede biologische produktie is een gezonde bodem nodig. Het bodemleven is er goed mee, en er is meer produktie mogelijk bij een vermindering van input. Met input moet je denken aan gewasbeschermingsmiddelen, energie, kunstmest. De kostprijs zal hierdoor dalen. Bepaalde werkzaamheden zullen verminderen en andere zullen toenemen.
  Klanten en ondernemers zijn tevreden over hun produkt. Het plezier van de mensen die werken in de landbouw neemt toe.
  Er liggen mogelijkheden.
  De biologische produkten worden door de supermarkten gebruikt om de winsten met deze nicheprodukten extra te verhogen door absurde prijzen ervoor te vragen. Maar Tesco laat deze herfst zien dat ze daarmee in eigen voet heeft geschoten.
  Inderdaad door veel te hoge prijszetting ( 1 biologische wortel voor 1,50 euro) maakt het mogelijk, dat je een agrarisch produkt maakt voor het winkelende publiek van de PC Hooftstraat. Maar daar bent u als agrarisch producent niet voor verantwoordelijk. Net als Tesco schiet Ahold zich daar zelf mee in de voet. Steeds meer supermarkten brengen biologische produkten. Het verschil in prijs met de gangbare produkten is soms gigantisch en soms is er nauwelijks verschil.
  De prijsverschillen tussen biologisch en gangbare produkten zullen nauwer moeten worden in de supermarkten. De woekerwinsten moeten minder worden, en dan heeft biologisch een echte kans.
  Zeker als we een CO2 belasting op de produkten gaan instellen.
  Het protesteren tegen de EU-wijziging voor gewasbeschermingsmiddelen, en de mestnormen e.a. verdedigingslinies van landbouw, tuinbouw en aanverwante industrieën kunnen dan worden gestaakt. Want deze EU-bemoeienis heeft tot doel om gezondere agrarische produkten te stimuleren in het belang van de in het gedrang zijnde gezondheid van de consument. En anders is er geen reden om die EU-regels op te stellen.

 • no-profile-image

  cz

  ik weet niet of de biologische landbouw veel meer bijdraagt aan de maatschapij. o.k ze gebruiken geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. maar dankzij de buffer van gangbaar spuitende collega boeren halen zij nog een redelijke ha opbrengst maar om die minder kg opbrengst te compenseren is er weer meer grondgebruik nodig om de zelfde voedingswaarde per ha die de gangangbare landbouw haalt. dus per kg voedsel denk ik dat het niet veel uitmaakt. als ik zie hoeveel energie door bioboeren gebruikt wordt om hun tractoren en onkruidbranders in te zetten om het onkruid te lijf te gaan. Dan vraag ik mij toch wel eens af hoe biologica aan haar berekeningen komt. Het is maar net waar je de nadruk op legt. Mijn eigen familie, welke op 200 ha biologisch akkerbouwt (uit idiologie), zegt zelf ook dat de wereld gaan verhongeren als iedereen biologisch voedsel gaat verbouwen. Anderzijds zie puur financieel eigenlijk wel toekomst voor de sector en voel ik mij er om die reden ook wel eens toe aangetrokken. (maar dan hoop ik wel dat mijn buren gangbaar boer blijven). Alleen kom ik dan in conflict met mezelf omdat ik dan voor een betere belegde boterham minder voedsel ga produceren om de wereldbevolking te voeden. dat is eigenlijk wel onethisch vindt ik. Maar de de wetten van de economie zijn nu een maal niet helemaal zuiver.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik wordt bewust niet biologisch omdat ik dan eten voor de grachtengordel , ambtenaren en de leden van een paar linkse splinterpartijtjes voedsel moet produceren .Dit zijn juist de mensen die me de laatste jaren zo vreselijk de keel uit zijn gaan hangen met hun klimaat drama en dierwelzijn gemekker dat ik daar dus nooit aan begin

Of registreer je om te kunnen reageren.