Home

Achtergrond 166 x bekeken

Groen licht voor Iers varkensvlees

De productie en verkoop van Iers varkensvlees is weer vrijgegeven.

"De te verkopen producten krijgen een speciaal etiket dat bevestigt dat het vlees absoluut veilig is om te eten en dat er geen enkel verband bestaat met potentieel vervuild veevoer," aldus minister van landbouw Brendan Smith.

Het groene licht geldt ook voor varkensvlees dat is geproduceerd tussen 1 september en 7 december, dat is al het vlees dat dit weekend is teruggeroepen. De vleesfabrikant moet dan kunnen bewijzen dat elke afzonderlijke partij vlees van varkens is die niet afkomstig zijn van de bij het dioxineprobleem betrokken veehouderijen. Het ministerie en plaatselijke diergeneeskundigen zullen bij de slachterijen en vleesfabrieken controles uitoefenen. 'Doel daarvan is vast te stellen dat alleen vlees van bedrijven die volstrekt niet zijn geraakt door het vervuilingsprobleem in de voedselketen binnenkomt,' stelt Smith. Het speciale etiket is sinds het begin van de crisis rond met dioxine vervuild vlees op zondag in allerijl ontwikkeld door de voedselpromotiedienst Bord Bia.

Volgens Smith maakt de snelle actie na de eerste vondsten van te hoge dioxine-gehalten het juist mogelijk 'om de bevoorraading waarin de consument vertrouwen kan hebben te herstellen.' De minister wijst er nog eens op dat de Ierse autoriteiten in binnen- en buitenland een grote marketingcampagne gaan voeren om vertrouwen in Iers vlees te herstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.