Home

Achtergrond 353 x bekeken 2 reacties

Goedkoper voerpakket Agrifirm merkmelk

Voor melkveehouders die merkmelk produceren voor Campina is er een alternatief en goedkoper voerpakket.

Dit beweert coöperatie Agrifirm. Melkveehouders kunnen hiermee de hoeveelheid Omega-3 en onverzadigde vetzuren in de melk verhogen. Daartoe is een voerpakket ontwikkeld uit een meel op basis van gemalen lijnzaad, in combinatie met een brok. Om een goede benutting van lijnzaad te realiseren is het nodig dat de zaadjes beschadigd zijn. Tot voor kort waren de verwerkingsmethoden hiervoor niet optimaal, te duur of riskant vanwege brandgevaar. Agrifirm heeft dit probleem opgelost. Lijnzaad is rijk aan onverzadigde vetzuren en met name Omega-3.

Boeren die merkmelk willen produceren met het voer van Agrifirm, krijgen in plaats van Nutex, Omegameel op basis van honderd procent lijnzaad en het mengvoeder Optimelk Rendement. Door gebruik te maken van dit voerpakket kan het voersaldo per koe met 32 cent toenemen, zegt het bedrijf. Daarnaast verwacht het bedrijf dat het effect op onverzadigde vetzuren in de melk groter is waardoor het voersaldo nog hoger kan uitvallen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  michiel

  Mijn stagebedrijf heeft nu nog elke dag last van Omega-3 voeding. Half jaar geleden voor een mand gevoerd, en toen sestopt omdat de koeien onderuit gingen in melk en gezondheid. Eerst verdenking van blauwtong, maar geen enkel dier positief getest. Op papier klopt het hele Omega-3 verhaal, maar in de praktijk valt het tegen. Men moet zich afvragen of men dit overheeft voor een klein beetje meer melkgeld (lees: zeker geen meer rendement!! )

 • no-profile-image

  Gertjan

  Hallo,
  ik heb dit principe van voeren al eerder toegepast met gemalen lijnzaad (dit lukt wel om te malen zonder brandgevaar!). Ik ben er gelukkig mee gestopt, want dit heeft me 3koeien gekost. Ik gaf 800gram gemalen lijnzaad aan mijn koeien gemiddeld. Omdat de lijnzaad niet geëxtrudeerd is komt er blauwzuur in het bloed terecht (geleerd van mijn veearts), en dit is zeer giftig (dodelijk).
  Die proeven met 1.4kg lijnzaad zou ik nog eens willen zien, dit kan niet zonder dode koeien.
  groeten, Gertjan

Of registreer je om te kunnen reageren.