Home

Achtergrond 176 x bekeken

Gezwollen brein meestal doodsoorzaak op Mount Everest

Veel klimmers die op de Mount Everest om het leven komen, sterven doordat hun brein opzwelt.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de 212 doden die tussen 1921 en 2006 vielen op de hoogste berg ter wereld. Een internationaal team geleid door Paul Firth van het Algemeen Ziekenhuis van de Amerikaanse staat Massachusetts ontdekte dat veel mensen die boven de 8000-metergrens stierven, voor hun dood neurologische klachten hadden. ”Ze raakten verward, comateus of verloren hun coördinatievermogen”, aldus Firth.

Volgens hem duiden die symptomen op hersenoedeem, vocht in het brein, dat wordt veroorzaakt door een zuurstofgebrek. Het vocht zorgt ervoor dat de hersenen opzwellen. Ook veel valpartijen zouden aan gezwollen hersenen geweten kunnen worden, aldus Firth.

De Mount Everest is 8850 meter hoog. Al meer dan 2000 klimmers hebben de top van de berg bereikt. Volgens Firth stierf 1,3 procent van de klimmers die een expeditie uitvoerden boven hun basiskamp. De meeste klimmers kwamen op de terugweg van de top om het leven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.