Home

Achtergrond 169 x bekeken

Geitenhouders willen vlees zelf tot waarde brengen

Biologische geitenhouders kunnen het vlees van met name jonge bokken beter tot waarde brengen dan nu.

Daarvoor moeten ze de dieren zelf opfokken tot een leeftijd van zo’n zeven maanden en dan laten slachten. Voor vlees van zulke zogenoemde chevons is in beginsel een goede markt, maar het product moet wel zorgvuldig in de markt worden gezet. Dit betogen het Louis Bolk Instituut en Wageningen UR in een rapport over de afzet van biologisch geitenvlees.

Duidelijk is dat de verkoop van geitenlammeren voor de opfok in Spanje en ook de slacht van jonge geitjes in Nederland financieel weinig oplevert voor de geitenhouders. Met een goede vermarkting van vlees van geiten van vijf tot zeven maanden oud (zogenoemde chevons), kan deze situatie veranderen.

De horeca lijkt wel oren te hebben naar vlees van iets oudere geitjes. Consumenten waarderen de eigen smaak van dit product. Voor de horeca moet de inkoopprijs van het chevonvlees echter niet veel hoger liggen dan 12 euro per kilo geslacht gewicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.