Home

Achtergrond 161 x bekeken

Gazprom en Oekraïne opnieuw in conflict

De Russische gasgigant Gazprom sluit 1 januari de gaskraan voor Oekraïne als het land zijn schuld van 1,67 miljard dollar (1,19 miljard euro) aan gasleveringen niet voldoet.

Dat liet Gazprom woensdag weten. Het Russische staatsconcern weigert het contract met Oekraïne te verlengen zolang de schuld niet is voldaan. Moskou en Kiev komen geregeld in conflict over de gasrekening, onder meer omdat de Russen Kiev verplichten gas via een tussenpersoon af te nemen. Daarbij blijft volgens Oekraïne veel geld aan de strijkstok hangen.

Een eerdere ruzie werd in november weer bijgelegd. In 2006 leidde eenzelfde conflict nog tot een korte onderbreking van de gaslevering aan Europa. Ongeveer 80 procent van het gas dat Europese landen uit Rusland importeren, wordt via Oekraïne getransporteerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.