Home

Achtergrond 174 x bekeken 1 reactie

Franse minister laat omstreden Cruiser toe

De Franse minister van landbouw Michel Barnier heeft Cruiser voor 2009 opnieuw toegelaten.

Het gewasbeschermingsmiddel wordt gebruikt om kniptor te bestrijden in maiszaad, maar heeft nadelige gevolgen voor het milieu en vooral voor de bijen. De natuurorganisatie France Nature Environnement wil dan ook dat het besluit wordt teruggedraaid.

Barnier heeft aan de toelating wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag het middel op eenzelfde perceel slechts eens in de drie jaar worden toegepast. Ook moeten de spuitmiddelen zo zijn ingericht dat onnodige verspreiding wordt voorkomen en gelden ook eisen voor de opslag van het middel.

Verder heeft de minister de middelenproducenten opgeroepen het onderzoek naar alternatieve bestrijdingsmethoden op te voeren. Volgens France Nature Environment is Cruiser echter gevaarlijk voor de bijen, de vogels en kleine roofdieren. Ook is het middel zeer giftig voor waterorganismen.

De natuurbeweging stelt dat Cruiser op zijn minst mede verantwoordelijk is voor het verdwijnen van miljoenen bijen in de afgelopen jaren. "Omdat het overleven van 80 procent van alle gewassen afhankelijk is van bestuiving, moet dit middel met onmiddellijke ingang verboden worden", aldus FNE.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  Het wordt als maar duidelijker wie er verantwoordelijk mogen gehouden worden van langdurige vernietiging van de planeet.
  Ene Michel Barnier is waarschijnlijk ook weer een van de vele zakkenvullers.
  Het zijn symptoombestrijders deze mensen, en het is net als, men neemt een pilletje tegen hoodpijn en dat werkt goed, maar het bijgevolg is dat een been verlamd wordt over een week, maar ja ben ik in ieder geval an lijn hoofdpijn af...
  Oorzaak en gevolg, tja of was het een gevolg van de oorzaak.
  Ach de brave burger zal denken, weg met die bijen want die steken toch en heb ik alleen last van bij mijn de barbeque. En wespen die produceren honing. En honing is zuur, en zo zullen de pruimen ook smaken, erg zuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.