Home

Achtergrond 234 x bekeken 2 reacties

Forse prijsverlaging Noorderland

Leverancierscoöperatie Noorderland Melk heeft de uitbetalingsprijs voor haar leden flink moeten verlagen.

De vet- en eiwitprijzen zijn met 11,5 procent verlaagd. Dit heeft het bestuur meegedeeld aan de leden. Ook worden de inhoudingen voorlopig niet betaald die afgelopen voorjaar zijn gedaan om de lage opbrengsten voor een deel van de melk mee te compenseren.

Oorzaak van de prijsverlagingen zijn de slechte marktomstandigheden van dit moment gecombineerd met het feit dat enkele afnemers van Noorderland Melk hun betalingsverplichtingen niet tijdig nakomen. Noorderland Melk heeft hierdoor minder contant geld ter beschikking dan zou moeten.

Toch ontvangen de leden volgens de coöperatie nog steeds een relatief goede melkprijs. Over november hebben de leden nog gemiddeld 33 cent per kilo melk ontvangen, meldt de coöperatie. De leden zouden overwegend met veel begrip hebben gereageerd.

Noorderland Melk verkoopt net als andere coöperaties een deel van de melk op de spotmarkt, maar dit behoort volgens een zegsman tot de strategie. Het bedrijf wil 6 tot 7 procent melk ’over’ hebben om de vaste afnemers altijd goed te kunnen bedienen.

Eerder dit jaar moest Noorderland Melk een deel van de nabetalingen inhouden vanwege tegenvallende opbrengsten op de spotmarkt. Ook waren de spotmarktverkopen toen grillig.

De coöperatie zegt nog steeds een wachtlijst te hebben van zestig tot zeventig veehouders die willen toetreden als lid. Het bedrijf maakt gezien de marktomstandigheden weinig haast met het toelaten van nieuwe leden.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    mts Huinder

    Misschien zou het bestuur hand in eigen boesem moeten steken. Er zijn nieuwe leden aangenomen zonder dat hier afzet voor gecreeerd is. Dit is tegen de gemaakte afspraken in. Bestaande leden betalen hier nu de tol voor!!!!

  • no-profile-image

    bartus

    moet nog zien of ze het lang volhouden; niet te hoog v/d toren blazen zou ik zeggen..

Of registreer je om te kunnen reageren.