Home

Achtergrond 230 x bekeken 1 reactie

FAO: groei aardappelteelt stokt in ontwikkelingslanden

De groei van de aardappelteelt in ontwikkelingslanden stokt als gevolg van de economische crisis. Telers krijgen de teelt moeilijk gefinancierd.

De aardappelteelt groeit de laatste jaren in ontwikkelingslanden, constateert de wereldvoedselorganisatie FAO in het vandaag verschenen rapport 'New light on a hidden treasure' over de wereldwijde aardappelsector. "Het is na graan het belangrijkste voedselgewas geworden."

De kredietcrisis dreigt de groei te verstoren, stelt de FAO. "De stroom aan krediet naar ontwikkelingslanden droogt op. Door de economische teruggang bestaat het gevaar dat de ontwikkelde landen importbarrières gaan instellen voor aardappelproducten. En de boeren krijgen geen krediet voor hun teelt van volgend jaar."

De FAO pleit voor meer onderzoek naar de aardappelteelt, voedselveiligheid en de ontwikkeling van markten voor aardappelproducten. Zo ligt de opbrengst per hectare in Afrika, Azië en Zuid-Amerika op de helft van die in West-Europa en Noord-Amerika. "Er is behoefte aan rassen die beter bestand zijn tegen droogte, zout en ziekten."

De aardappel is volgens de FAO een belangrijk voedingsmiddel geworden in veel ontwikkelingslanden. "Ook is het voor de telers een winstgevend gewas. China is nu de grootste aardappelproducent ter wereld. Bangladesh, India en Iran horen bij de grootste verbruikers van aardappelen."

In 1997 produceerden de ontwikkelingslanden 128,72 miljoen ton aardappelen. Vorig jaar lag dat op 165,41 miljoen ton. Sinds 2005 produceren de ontwikkelingslanden méér aardappelen dan de ontwikkelde landen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    de EU heeft juist weer 1 miljard euro geschonken aan ontwikkelingslanden voor pootgoed en kunstmest,het is zeker weer aan de bekende strijkstok blijven hangen

Of registreer je om te kunnen reageren.