Home

Achtergrond 186 x bekeken

Export boomkwekerijproducten stijgt licht

De export van boomkwekerijproducten steeg 3 procent in 2008.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT) die tijdens de eindejaarsbijeenkomst van handelsbond Anthos zijn gepresenteerd. De definitieve cijfers worden in januari op de nieuwjaarsreceptie van het PT bekendgemaakt.

De stijging is een stuk minder groot dan in 2007 toen de export nog met 13 procent toenam. Toch noemde Anthos-voorzitter Henk Westerhof het resultaat positief, in het licht van de huidige economische crisis. Ook vergeleken met de bollenexport, die dit jaar een daling van 9 procent zag, doet de boomkwekerijsector het redelijk goed.

De landen die verantwoordelijk zijn voor het positieve resultaat, zijn Duitsland en Frankrijk, beiden goed voor een stijging van 3 procent, en Zweden dat evenals vorig jaar voor een stijging van 8 procent zorgde. Negatief waren met name de Verenigde Staten (-17 procent), Ierland (-15 procent) en Italie (-12 procent). Ook de export naar het Verenigd Koninkrijk daalde, met 9 procent. De export naar Belgie zag dit jaar geen groei.

Volgens Westerhof zorgt met name de sterke euro ten opzichte van het pond en de dollar voor problemen bij de export naar het VK en de VS.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.