Home

Achtergrond 167 x bekeken 1 reactie

Eurlings wil 17-jarigen begeleid laten autorijden

Minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) wil jongeren in staat stellen om op hun zeventiende een rijbewijs te halen.

Ze mogen daarna tot hun achttiende alleen onder begeleiding van een volwassene met een speciale pas de weg op, mits hun ouders toestemming geven. De minister wil hiervoor in 2010 net als in Duitsland mee experimenteren.

Een woordvoerster van de minister bevestigde een bericht hierover in het AD van woensdag. Eerder kondigde Eurlings voorgangers al aan te kijken of het mogelijk was, maar nu lijkt het er van te komen. De begeleider hoeft geen rijinstructeur te zijn, maar moet zelf wel minstens tien jaar een rijbewijs hebben. De jonge bestuurder moet vooraf opgeven wie zijn begeleiders zijn.

Eurlings hoopt dat de jongeren onder begeleiding meer ervaring opdoen in het verkeerd. Een proef uit Duitsland wijst uit dat daardoor het aantal ongevallen afneemt. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft uitgerekend dat hierdoor zestien verkeersdoden per jaar kunnen worden voorkomen.

Eurlings zal de Tweede Kamer vandaag per brief over zijn plan inlichten.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    r.v.

    en voor landbouwvoertuigen een rijbewijs invoeren is er geen geld.......

Of registreer je om te kunnen reageren.