Home

Achtergrond 332 x bekeken

Eerste graaninterventie voor Brussel

Brussel heeft dit seizoen tot nu toe 24.248 ton graan aangeboden gekregen voor interventie.

De interventie ging open op 1 november. De twee voorgaande seizoenen is geen graan te koop aangeboden voor interventie vanwege de hoge prijzen.

De aanbiedingen betreffen 12.073 ton gerst, 8.775 ton mais en 3.400 ton tarwe. Er is alleen graan aangeboden vanuit Hongarije, Slowakije en Bulgarije. Dat komt omdat de graanprijzen daar onder het niveau van de interventieprijs zijn gezakt.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw vindt dat weinig graan is aangeboden. "In december zullen er meer inschrijvingen zijn. De interventieprijs stijgt dan 30 cent per ton. Dat is een vergoeding voor de opslagkosten. Bovendien dalen de graanprijzen nog steeds. Interventie wordt dan aantrekkelijker."

Er is nog geen graan overgenomen, zegt de woordvoerder. "Er worden eerst monsters genomen om te kijken of het graan aan de interventiecriteria voldoet. Omdat bij mais een maximum interventie geldt van 700.000 ton, wordt in januari pas besloten welke mais wordt overgenomen."

De interventieprijs van oktober was €101,31. Dat werd in november €101,77 en in december €102,23. De hoogste interventieprijs wordt betaald in juni, namelijk €104,53. Eind juni stopt de interventie.

Of registreer je om te kunnen reageren.