Home

Achtergrond 196 x bekeken 2 reacties

De mayonaise wordt duur betaald

Wie een jaar geleden een pot Calvé mayonaise kocht, betaalde daar rond de 0,90 euro voor. Een jaar later kost diezelfde pot 1,29 euro. Een stijging van 0,39 cent of ruim 40 procent.

Volgens een woordvoerster van het grote voedingsmiddelenconcern Unilever heeft dat alles te maken met de stijging van grondstofprijzen. "Die worden deels doorberekend.'' Vooral eetbare oliën, een groot bestanddeel van mayonaise, zijn flink duurder geworden. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 20 procent in een jaar tijd.

"We gebruiken in een andere mayonaise van ons dan ook een alternatief, citrusvezel. Dat is minder vet en goedkoper'', aldus Unilever.
Een pak Honig macaroni werd in een jaar tijd meer dan 0,20 euro duurder. Kostte dat bij verschillende supermarkten in december 2007 nog gemiddeld 0,67 euro, nu is dat 0,89 euro. Een prijsstijging van ruim 30 procent.

Eind 2007 staken verhalen de kop op dat grondstoffen sterk in prijs zouden stijgen. Wie de kassabonnetjes van toen bewaarde, kan zien hoe dat in de praktijk uitpakte. Waar melk, kaas en eieren aanvankelijk snel in prijs stegen, is dat nu weer afgevlakt. Melk is bij de ene supermarkt nog 16 procent duurder, bij een ander is het juist goedkoper geworden. Granen zouden ook flink duurder worden, maar in de broodprijs in de supermarkt is daar amper iets van te zien. Rijst is volgens het CBS wel bijna 20 procent duurder geworden.

Koffie is in absolute zin ook flink duurder geworden. Een pak van 500 gram DE rood gemalen ging van 3,09 euro naar 3,35 euro. Maar omdat koffie al een duur product is, is dat een relatieve stijging van slechts 8 procent. Aardappelen, broccoli, appels, gemengd gehakt en cola werden tussen de 5 en 9 procent duurder. Een grootgrutter rekende tenslotte ook 10 procent meer voor een plastic tasje dan een jaar geleden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hilde

  u neemt 1 liter fijne slaolie, 1 of 2 eieren
  1 scheutje azijn, 1 koffielepel mosterd, kruiden met peper zout en kruidnoot en laat die mixer gaan wanneer u rustig de olie bijvoegd.
  Probleem van dure mayonaize opgelost.
  We zullen met zen allen de macht terug tot ons roepen door het gemakzucht achterwege te laten en zelf terug aan het werk te gaan in de keuken. Gemakzucht kost altijd geld, dus niet morren

 • no-profile-image

  wilem

  Unilever kan net doen wat ie wil, het is zo`n grootmacht, Laat onze neelie smit-kroes daar ook eens wat aan doen.
  Als je FFC ( friesland campina ) regels oplegt, dan Unilever ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.