Home

Achtergrond 313 x bekeken 13 reacties

'DOC moet zich verantwoorden over melkprijs'

De directie van zuivelcoöperatie DOC Kaas moet zich verantwoorden over de totstandkoming van de melkprijs.

Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van een bijeenkomst van een groep DOC-leden vanmiddag in Staphorst.

Onder de leden van DOC Kaas klinkt al maanden hevige ontevredenheid over de melkprijs die hun coöperatie uitbetaalt. De melkprijzen bij DOC zakken in vergelijking met die van andere zuivelcoöperaties veel harder. Op het moment ligt de melkprijs bij DOC op ongeveer 27 cent (inclusief btw).

Het beraad in Staphorst was georganiseerd door de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). NMV-voorztter Peter ten Hoeve voorspelde dat de komende tijd zeker een aantal DOC-melkvee bedrijven gaan omvallen. "Bij een veehouder die 50.000 liter melk per maand levert, spreek je van een verlies van naar schatting 10.000 euro per maand."

Volgens ten Hoeve is de invloed van de leden van DOC op het reilen en zeilen van de cooperatie beperkt. En daar moet hoognodig verandering in komen, vonden de naar schatting 160 belangstellenden die op het beraad afkwamen.

In hoeverre DOC-leden een betere prijs bij hun directie kunnen afdwingen is nog maar de vraag, beaamde Ten Hoeve. Daarvoor moet er volgens hem bijvoorbeeld eerst iets veranderen binnen de vergaderingen van de ledenrayons. DOC telt er daar negen van.

Daarmee zal de melkprijs nog niet meteen veranderen, maar wat de leden vooral ook willen, zo bleek vandaag, is verantwoording over die prijs. "Nu wordt het inzicht in de totstandkoming ervan niet gegeven", aldus Ten Hoeve.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  peter je moet nog voor meer opstand zorgen dan word het pas echt een bende in zuivel nederland roep sieta er ook nog bij dan heb je pas feest hebben jullie dan nog niets geleerd van de acties toen was de prijs wel goed nu niet meer ??????????????????????????????

 • no-profile-image

  Lerak

  Duidelijk is wel dat er in de communicatie in en rondom DOC veel niet goed gaat. Dat lees ik uit de reacties.
  Bij een hoge melkprijs hoor je veel minder reacties en als er al zijn: het kan altijd beter.
  De kaasprijs loopt nu ook de poeder en boterprijs in hun daling na. De opbrengst-
  prijs van kaas komt als laatste onder druk. Dat heeft voor DOC grote gevolgen, want DOC maakt zoals ik uit de reacties lees een kaas in de categorie bulk.
  Dat wordt erg lastig om een goede melkprijs te kunnen uitbetalen als de opbrengstprijs van je verkoopproduct onderuit gaat.
  Als er aan de opbrengstkant alleen maar gehoopt kan worden op een stijgende kaasprijs, dan resteert zoals alle melkveehouders uit hun eigen ervaring weten maar een management maatregel: snijden in de kosten.
  Met een gloednieuwe kaasfabriek, die gebouwd is om een lage kostprijs te behalen, resteren er niet veel mogelijkheden om in de kosten te snijden. Tuurlijk, lagere energiekosten zullen een duit in het zakje doen. En als de opbrensten erg tegenvallen, moet er misschien wel een beroep gedaan worden op de kredietmogelijkheden. En dat is in deze tijd een ernstig probleem.
  Heeft het bestuur en de directie een overlevingsplan? Een plan dat ook de financier over de streep trekt om de kredietkraan open te houden of te zetten?
  Het niet openlijk communiceren met de leden doet mij het ergste vrezen voor de melkveehouders van DOC. Het zal toch niet waar zijn.

 • no-profile-image

  veehouder

  als je aan een fabriek levert die bijna alleen maar bulkprodukten maakt kun je nooit een hoge melkprijs krijgen.
  Ze verkopen de kaas op het ogenblik voor €2,25 de kilo.
  Dat betekent een melkprijs rond de 20 cent.

 • no-profile-image

  Doc-lid

  Geachte mensen,
  ik moet er niet aan denken dat DDB of NMV zich gaat bemoeien met de bedrijfsvoering bij DOC. Er zouden boeren failliet gaan met deze melkprijs ?

  Hoeveel heb je nu cumulatief minder ontvangen dan in 2007. Denk na en gebruik je verstand, emoties kun je geen fabriek mee runnen.

  Bestuur van DOC houd de kikkers in de kruiwagen en doe uw werk goed. Geen paniekvoetbal de strategie gewoon volgen en we komen door deze dip ook wel heen.
  De melkprijs bij DOC heeft altijd al grotere fluctuaties gekend als bij anderen. Als jullie je eens eerst verdiepten in deze materie dan zie je dat jullie paniek leidt tot veel werk en aandacht van het bestuur waar de melkprijs niet beter van wordt

 • no-profile-image

  stammie

  Het is toch echt lachen met die Peter en Sieta zij zullen DOC wel even gaan vertellen hoe ze werken moeten. Jaaa jullie eigen strategie is een fijne geweest, als boeren 38 cent voor de melk krijgen roepen jullie ze op om het te laten weg lopen, en bij 25 gaan we praten. Dat er nog boeren zijn die hier achter aan lopen. En Spot boeren de leaseprijs zit momenteel op 20 cent dus je kunt nu geld verdienen met niet leveren!!!

 • no-profile-image

  gert

  CDA er Atsma maakt zich druk het yoghertdrankje Yakult,waarom niet om de DOC boeren waarvan er veel CDA stemmen.Atsma luidt de noodklok voor Yakult maar niet voor DOC

 • no-profile-image

  veehouder

  veehouder noorden je hebt helemaal gelijk,bij deze foliekaasprijs kunnen ze domweg niet meer uitbetalen zonder failliet te gaan(als dat nu tenminste ook al niet gebeurt)
  Dat kun je de directie en het bestuur niet kwalijk nemen En dat kunnen alle Peters en Sieta,s van deze wereld ook niet oplossen.Hoeveel lawaai ze ook maken.
  Er is toendertijd voor gekozen om alleen foliekaas te maken en daar hebben ze jaren goed mee geboerd.Nu is de kaasprijs slecht en wordt er ach en wee geklaagt, Dat is een gevolg van het op een paard wedden.

 • no-profile-image

  DEgrote onbekende

  Wanneer komt petertje de boel bij FF recht zetten?

 • no-profile-image

  gert

  elke DOC leverancier een kaaswinkeltje aan huis ,de kaas vliegt weg bij deze prijzen zonder tussenhandel

 • no-profile-image

  collega

  een nieuw bestuur en directie zal hier niets aan veranderen,de markt zal moeten veranderen,DOC leveranciers wel veel sterkte toegewenst in deze moeilijke tijd

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Inderdaad waar was Moeder Overste(SIETAAAAAAAAAAAAA) al zij er bij is ben vezekerd dat er nog meer gedonder in de glazen komt .

 • no-profile-image

  boertje

  julie kunnen wel zuren op iedereen die probeert wat aan de melkprijs te doen.
  maar zelf trek je ook je bakkes natuurlijk niet open behalve om te klagen hoe laag de prijs wel niet is.
  dus ik zou zeggen bemoei je er helemaal niet mee als je tog niks anders kan als klagen, en ga zeker niemand zitten afzeiken die het goeie met je voorheb.

 • no-profile-image

  Herman

  Als de NMV nou geen betere manier kan vinden om leden te werven.!!!!! .En rekenen kunnen ze ook al niet.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.