Home

Achtergrond 262 x bekeken

China spreekt zich uit voor handelsliberalisering

China respecteert de vrijhandelsreglementen van de WTO en is bereid eventuele misstappen onder de loep te nemen.

Dat schrijft het Chinese ministerie van buitenlandse zaken in reactie op een klacht van de VS over ondersteuningsprogramma’s voor onder meer de veehouderij.

De Amerikaanse overheid besloot China voor direct overleg met WTO partners te dagen. Een analyse wijst volgens de VS uit dat China nog altijd een zeer uitgebreid ondersteunings- en promotieprogramma voor met name varkensboeren en vleesverwerkers. China is overigens de op één na grootste importeur van Amerikaans varkensvlees.

De socialistische republiek ontkent dat er structureel ongeoorloofde ondersteuning wordt geboden, maar verklaart in een reactie te zullen onderzoeken of dit het geval is. Het land verklaart groot tegenstander te zijn van protectionisme, en ook qua wisselkoersbeleid de export niet probeert te ondersteunen.

China werd echter eerder veroordeeld voor het hanteren van importtarieven op auto-onderdelen uit de VS, Canada en de Europese Unie. De VS beklaagt zich niet alleen over landbouwsubsidies, maar ook over hulp aan producenten van textiel en staal.

Of registreer je om te kunnen reageren.