Home

Achtergrond 208 x bekeken

COV: vleessector loopt schade op door dioxine

De Nederlandse vleessector loopt veel financiële schade op door de dioxine in Iers vlees.

Dat zegt Richard van de Kruijk van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). De tracering van partijen Iers vlees kost veel tijd en geld. Het gaat om al het varkensvlees dat sinds september in Nederland ingevoerd is. "Het is zeker dat er varkensvlees uit Ierland is geïmporteerd en al dit vlees wordt uit de markt gehaald. Vervuild of niet vervuild maakt niet uit."

Per partij wordt bekeken of het vlees veilig is. Dat gebeurt met een risico-analyse, waarbij de herkomst van het vlees onderzocht wordt, of middels dioxine-testen. Ook deze onderzoeken kosten veel tijd. Per jaar wordt er in Nederland 1.900 ton Iers varkensvlees ingevoerd, sinds september is dat dus een kleine 500 ton geweest. "De hoeveelheid is te overzien, maar er is toch een grote terugroepactie nodig. Ook die kost geld.” Bovendien wijst Van de Kruijk op imagoschade. Zeker vlak voor de kerst is dat iets wat de sector niet kan gebruiken.

Als gevolg van het schandaal is er in heel Europa veel varkensvlees uit de markt gehaald. Dat zou kansen kunnen bieden voor slachterijen. Van de Kruijk ziet die voordelen echter niet. "Er is geen garantie dat Nederlandse slachterijen in dat gat kunnen springen. Op dit moment kijken we niet naar eventuele voordelen, het is gewoon heel erg vervelend."

Ook bij Vion wordt niet over eventuele voordelen nagedacht. "Elke crisis is er één te veel, daar moet je niet van profiteren", vindt Marc van der Lee. Hij vindt het ook nog te vroeg om de schade te kunnen overzien. "Als je huis in brand staat, pak je ook niet eerst de verzekeringspolis, je gaat eerst blussen. Nu is het zaak om eerst alles helder in beeld te krijgen. Wat is de omvang van de crisis en wat moet er gebeuren?"

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.