Home

Achtergrond 138 x bekeken

Bufferstroken in nieuw jasje

Ondernemers die in de buurt van beschermde natuurgebie­den zijn gevestigd en hun bedrijf willen uitbreiden, moe­ten rekening houden met de zogenoemde externe werking van hun initiatieven; de bescherming van een natuurgebied kan daarbuiten doorwerken.

Maar wat nu precies wel en niet is toegestaan, is vaak niet helder, met lange proce­dures en soms zelfs een gang naar de rechter tot gevolg.

Kamerlid Ernst Cramer (ChristenUnie) spreekt over de 'klem van de externe werking'. Hij bracht gisteren tijdens de behandeling van de landbouwbegroting een mogelijke oplossing naar voren. Door bufferzo­nes aan te leggen, wordt volgens hem duidelijkheid gecreëerd. Buiten de stroken krijgen ondernemers de vrijheid zich verder te ontwikkelen, maar binnen deze zones gelden beperkingen. Tegelijkertijd wil Cramer dat die laatste groep wordt gecompenseerd.

Het is te prijzen dat hij naar een oplossing zoekt, temeer andere par­tijen nauwelijks met vernieuwende ideëen zijn gekomen. Toch zijn er vraagtekens bij. Deze bufferstroken bestaan immers al lang, ook al he­ten ze niet zo; in gebieden rondom natuur geldt nu eenmaal beperking. Het specifiek voor deze belemmeringen compenseren, gebeurt nog niet, maar zit wel in de pijplijn. In elk geval is Verburg voor een systeem met subsidies voor boeren in gebieden met natuurlijke handicaps. Cramers idee is daarmee niet minder interessant, maar nieuw is het ook niet.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.