Home

Achtergrond 265 x bekeken 10 reacties

Brussel: voedingssector moet meer concurreren

Bedrijven in de Europese voedingssector moeten meer concurreren, consumenten moeten beter worden beschermd en met speculatie met voedingsgrondstoffen en -prijzen moet het afgelopen zijn.

Dat oordeelt de Europese Commissie woensdag in een rapport. In het rapport pleit de Commissie ervoor dat de Europese Unie er alles aan moet doen om een nieuwe voedselcrisis te vermijden. Ze spoort lidstaten aan passende maatregelen te nemen om plotselinge en grote stijgingen van de voedselprijzen in de winkels tegen te gaan. Over speculatie met voedselprijzen schrijft Brussel dat deze desnoods met geldboetes moet worden bestreden.

Volgens het rapport zijn de voedselprijzen vooral in de tweede helft van vorig jaar en in de eerste zes maanden van dit jaar wereldwijd snel gestegen na meer dan dertig jaar van prijsdalingen. Tussen de zomer van 2007 en die van dit jaar waren de voedselprijzen oorzaak van 1 procent inflatie. Intussen zijn prijsdalingen op gang gekomen. De inflatie als gevolg van de voedselprijzen zal volgend jaar 0,6 procent bedragen en in 2010 een half procent, aldus het rapport. De Europese Commissie blijft er niettemin op hameren een nieuwe voedselcrisis te voorkomen.

De EU kiest er volgens het rapport terecht voor om ontwikkelingslanden te steunen bij de verbetering van hun landbouwproductie. Over de speculatie met voedselprijzen, concludeert de Europese Commissie dat de financiële markten voor voeding sterk gegroeid zijn. Speculatie verklaart een deel van de prijsstijgingen.

Jan Schils

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lol

  hoezo een dubbele boodschap.. eerst moeten we zorgen dat we kwaliteit hebben en ervoor zorgen dat er niks boven ons product gaat, dus zoveel mogelijk kosten maken. en nou moet het nog concurreren ook? :S

 • no-profile-image

  freek

  Inderdaad, ze moeten mij eens uitleggen welke producten of diensten in 30 jaar niet zijn gestegen. Het is schandalig dat voedsel niet in prijs mee mag stijgen. Het lijkt mij een goed voorstel om de Brusselse ambtenaren weer te gaan betalen zo als men dat 30 jaar geleden deed,wedden dat ze het bijltje er dan gelijk bij neer gooien? De lage voedselprijzen dienen er voor om politieke stabiliteit te waarborgen en daar worden de producenten al jaren de dupe van.

 • no-profile-image

  gert

  kijk eerst maar eens naar de marges bij de supermarkten,en naar de salarissen van ministers en topambtenaren

 • no-profile-image

  fryske boer

  het is toch een schande dat na 30 jaar prijsdaling de prijzen even gestegen zijn wat een geluk dat ze nu weer dalen anders had men mischien wel de tweede auto of de derde vakantie moeten missen je moet er niet aan denken gelukkig gaat neelie zorgen dat er concurentie blijft

 • no-profile-image

  arend

  met een paar jaar 70% van de beschikbare gewasbeschermings middelen foetsie door de zelfde EU en de boeren krijgen dan een boete als ze niet onder de kostprijs verkopen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Die arme ontwikkelingslanden. Ontwikkelingssteun geven aan deze mensen om straks in armoede te mogen werken voor de Europeanen. Nu dit beleid in Europa spaak begint te lopen wijkt men uit. En ja hoor, geef maar boetes voor mensen die beleg op de boterham willen met hard werken.
  En dan onze gezapige banken die miljarden naar zich toe trekken om de balans op orde te brengen en vervolgens het MKB opzadelen met hogere rentes en weiniger krediet.
  Ja, dit is het sociale Europa met het dubbele gezicht om de rug van de werkenden.

 • no-profile-image

  arend

  zulke ideen worden ook alleen maar bedacht door die dik verdienende groenlinks georienteerde ambtenaren welke zich zo boven God verheven voelen,dat de rest van de bevolking voor hun mag krom liggen.graaien graaien en nog eens graaien is hun motto.en je weet het he?GIJ ZULT NIET STELEN,DE OVERHEID DULD GEEN CONCURENTIE!!!!!!

 • no-profile-image

  arend

  sinterklaas 400 mlj
  kerst 535 mlj
  oud en nieuw/vuurwerk 150 mlj
  als het eten te duur is vreet dan gras uit je eigen tuin.dat is gratis

 • no-profile-image

  gert

  dan kan iedereen ook nog 3 of 4 keer per jaar op vakantie

 • no-profile-image

  arend

  en stel je eens voor dat de consument wel een redelijke prijs voor haar voedselpakket zou betalen.dan blijft er voor de overheid minder over om uit te knijpen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.