Home

Achtergrond 379 x bekeken 1 reactie

Britse roep om minder eisen biologisch

Britse biologische veehouders willen de eisen voor biologische landbouw tijdelijk versoepelen om de toenemende crisis in de sector het hoofd te bieden.

De verkoop van vaak duurdere biologische voedingsmiddelen nemen in Engeland snel af. Volgens de laatste cijfers wordt er 10 procent minder van verkocht dan een jaar geleden. De totale verkoop van voeding ligt echter 6 procent hoger. Veel biologische veehouders zijn gedwongen hun dieren als gangbaar vlees te verkopen, waardoor ze de vaak forse opslag voor biologisch mislopen. Meerdere boerenorganisaties gaan met de Britse plattelandsminister Hilary Benn om tafel om de ontwikkelingen te bespreken.

Op de vraag wat hij vindt van het Britse pleidooi voor versoepeling, antwoordt Kees van Zelderen namens LTO vakgroep biologische landbouw: "Niet alle productgroepen zijn duurder dan de gangbare variant. Kipfilet wel, zuivel niet bijvoorbeeld. Wanneer je eisen bijsteld, ondermijn je de hele biologische productiestructuur.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Karel

  En als de eisen van de Britten worden ingewilligd, kan dat ook het vertrouwen bij de consument aantasten.
  Tesco heeft de prijzen voor biologisch aangepast naar beneden wel te verstaan.
  Dat is een goede zaak.

  Ook de detailhandel heeft een belangrijke positie in deze. De prijzen van biologische produkten zijn veelal te hoog, omdat ze procentueel een winstopslag toepassen. Het reeële winstbedrag per kilo produkt is daardoor veel hoger dan bij een kilo gangbaar produkt.
  In de prijsstelling van biologische produkten zal het beter zijn om het winstbedrag per kilo produkt gelijk te houden voor zowel biologisch als voor gangbaar. Dan zal de consumentenprijs voor het biologische produkt lager zijn en dat zal consumenten eerder doen besluiten om biologische produkten te kopen.
  Nu heeft de consument de indruk dat hij geplukt wordt. Het prijsverschil met gangbaar is te groot en over de rug van de biologische consument wordt de winst van de supermarkt opgeschroefd.
  Een voorbeeld in deze. Bij Ahold werd 1 grote biologische winterwortel verkocht voor een prijs waarvoor je gangbaar minstens een kilo winterwortelen in dezelfde winkel kon kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.