Home

Achtergrond 301 x bekeken

Britse pond en Russische roebel zakken nog verder

Het Britse pond en de Russische roebel zijn vanmiddag nog verder in waarde gedaald.

Ze zijn respectievelijk 97 cent en nog geen 2,5 cent waard. De dieptepunten leiden waarschijnlijk tot grotere verliezen in de export van onder meer groente, fruit en bloemen en planten naar Groot-Brittannië en Rusland.

Het Britse pond dook vandaag voor het eerst onder de euro. Het pond verloor dit jaar al ongeveer 32 procent van zijn waarde tegenover de Europese eenheidsmunt. De Russische roebel verloor sinds november ruim 20 procent aan waarde. Voor Nederlandse tuinders gold Engeland jaren als groeimarkt, een positie die door het zwakke pond twee jaar geleden door Rusland is overgenomen.

Jaarlijks exporteert Nederland voor bijna 900 miljoen euro aan voeding en levende dieren naar Rusland. De eerste negen maanden van dit jaar ging voor 335 miljoen euro aan groente en fruit naar Rusland, en voor 140 miljoen euro aan bloemen en planten. De onderdelen noteerden tot dan toe een stijging van dubbele cijfers.

Analisten denken dat de Engelse markt komend jaar iets interessanter wordt voor exporteurs uit de eurozone. Zij verwachen dat de munt volgend jaar 14 procent aan waarde wint. De schattingen zijn echter uiterst onzeker. Wanneer de crisis aanhoudt, kan de Britse centrale bank de rente verder verlagen, waardoor er meer ponden op de markt komen. De dollar daalde eveneens in waarde. Een euro kost 1,42 dollar waard.

Exporteurs van groente, fruit en andere agrarische producten waren vandaag niet bereikbaar voor een reactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.