Home

Achtergrond 195 x bekeken

Bos nu ook politicus van het jaar in NOS-peiling

De triomftocht van Wouter Bos duurt voort.

De PvdA-leider, in andere verkiezingen al bovenaan geëindigd, is volgens de parlementaire pers de politicus van het jaar 2008. Radio 1 en het NOS Radio 1 Journaal maakten dit zondag bekend.

Bos, vicepremier en minister van Financiën, wordt neergezet als de comeback kid en de nationale crisismanager. "De kredietcrisis kwam voor hem als een geschenk uit de hemel'', las burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag op, die als eerste winnaar de prijs uitreikte.

Het politieke talent van 2008 is de 28-jarige Tofik Dibi, die voor GroenLinks in de Tweede Kamer zit. Hij wordt geprezen voor zijn moed en originaliteit in het debat.

Bos relativeerde de uitverkiezing meteen en wees erop dat er nog moeilijke tijden wachten die hem populariteit kunnen kosten. Na Bos eindigde Alexander Pechtold van D66 als tweede. Derde werd PVV-leider Geert Wilders, die vorig jaar winnaar was in de NOS-peiling, toen overigens het publiek via internet meestemde. Op de vierde en vijfde stek nestelden zich respectievelijk Femke Halsema (GroenLinks) en CDA-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin.

Tofik Dibi wordt als politiek talent, met als criteria gekozen bij de Kamerverkiezingen in 2006 en niet eerder landelijk politiek actief, gevolgd door Hero Brinkman (PVV). De gedeelde derde plaats ging naar de drie andere genomineerden, te weten Jolande Sap (GroenLinks), de kersverse PvdA-minister Eberhard van der Laan (Wonen, Werken en Integratie, WWI) en CDA-staatssecretaris Jack de Vries van Defensie.

Als het politieke moment van het jaar verkoos het publiek met straatlengte voorsprong het filmpje van internetsite Geen Stijl met de onlangs afgetreden PvdA-minister Ella Vogelaar (WWI). Zij weigerde toen minutenlang antwoord te geven op vragen van de interviewer. 'Voorlichtersleed' scoorde in de peiling veruit de meeste stemmen, voor de eerste vertoning van de Fitnafilm van Wilders en 'Fortis genationaliseerd', het politieke begin van de kredietcrisis in Nederland met de overname van Fortisdelen door de Nederlandse staat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.