Home

Achtergrond 481 x bekeken

Biologische verwerkers verhogen toeslag melk

Verwerkers van biologische koeienmelk verhogen volgend jaar hun toeslag.

Dat zeggen in ieder geval Ecomel en Henri Willig. Leverancierscoöperatie Eko Holland en Vecozuivel kondigen aan daar met hun prijs boven te gaan zitten.

Overigens gaat de totale prijs voor biologische melk volgend jaar niet omhoog. De prijs hiervan beweegt mee met de prijs voor gangbare koeienmelk. Die gaat komend jaar naar verwachting sterk omlaag.

René Kruijsen van leverancierscoöperatie Eko Holland spreekt de verwachting uit dat de prijs voor biologische melk volgend jaar mogelijk met een dubbeltje omlaag gaat. Hij voorziet een melkprijs van ongeveer 40 cent. Eko Holland bepaalt een eigen prijs voor biologische melk.
Vecozuivel, een grote afnemer van Eko Holland, werkt met deze methodiek mee. Directeur Alexander van Rouwendaal stelt dat Vecozuivel en Eko Holland een prijs zullen blijven betalen die boven de uitbetaalprijs ligt van Ecomel, Willig, CZ Rouveen en anderen. Zij betalen een toeslag bovenop de gewone melkprijs. Ecomel verhoogt die toeslag van 8,2 naar 9 cent.

Henri Willig, met bedrijven in Katwoude en Heerenveen, zegt Ecomel te volgen. CZ Rouveen was niet bereikbaar voor een reactie. Van Rouwendaal zegt in beginsel genoeg aanvoer te hebben van Eko Holland om de nieuwe fabriek met extra capaciteit daar goed te benutten.

Ecomel krijgt er door de fusie tussen Friesland Foods en Campina waarschijnlijk extra leveranciers bij. Directeur Jan Zomerdijk zegt nog niet te weten hoe de fusie precies uitpakt voor de biologische tak van het nieuwe concern. Anderen in de biologische melkveehouderij spreken de verwachting uit dat Ecomel 'de kar gaat trekken'. Het is de grootste partij op gebied van biologische melk in het nieuwe fusiebedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.