Home

Achtergrond 183 x bekeken

Belgische kranten: overgangsregering tot 7 juni

Na de val van het Belgische kabinet-Leterme moet er zo snel mogelijk een overgangsregering komen tot 7 juni. Op die datum zijn er in België verkiezingen voor de regionale regeringen en het Europees Parlement. De kiezers zouden dan tegelijk hun stem kunnen uitbrengen voor een nieuw federaal parlement.

Dat is de teneur zaterdag in de meeste Vlaamse en Waalse kranten. Yves Leterme kan volgens de bladen geen premier worden van de overgangsregering. Zijn reputatie is te veel beschadigd na de beschuldigingen dat hij de rechterlijke macht heeft proberen te beïnvloeden.

Kandidaat-premiers die in de pers genoemd worden zijn onder anderen Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt (beiden oud-premier), Kamervoorzitter Herman Van Rompuy, partijvoorzitter Marianne Thyssen van de christendemocratiche CD&V en de afgetreden liberale vicepremier Didier Reynders. De laatste is een Franstalige, de rest Vlamingen.

De Belgische regering trad vrijdag af na het verschijnen van een rapport van het Hof van Cassatie, de hoogste rechterlijke instantie in het land. Daarin staat dat er ernstige aanwijzingen zijn dat vanuit het kabinet druk is uitgeoefend op de rechtsgang rond de verkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.