Home

Achtergrond 169 x bekeken

België tast nog in duister over premier

België zit in spanning over de benoeming van een nieuwe premier.

De Belgische oud-premier Wilfried Martens heeft koning Albert II zondagmiddag verslag uitgebracht van zijn gesprekken met partijvoorzitters. Over de inhoud zijn tot dusver geen mededelingen gedaan.

Verwachting is dat de huidige regering van vijf regeringspartijen een doorstart maakt tot 2011, maar zonder premier Yves Leterme en minister Jo Van Deurzen van Justitie. De regering trad negen dagen geleden af na aantijgingen over pogingen dat ze een belangrijk rechterlijke uitspraak had willen manipuleren.

De gedoodverfde kandidaat-premier Kamervoorzitter Herman van Rompuy wil geen premier worden en oud-premier Jean-Luc Dehaene stuit op bezwaar van de liberalen. Als de christendemocraten geen ander kunnen vinden, gaat de functie wellicht naar de liberalen. Die denken aan oud-premier Guy Verhofstadt.

Koning Albert II vroeg Martens vorige week om oplossingen voor de politieke crisis te verkennen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.