Home

Achtergrond 148 x bekeken 2 reacties

'Belangenverstrengeling politici en ambtenaren'

Veel ambtenaren, politici en bestuurders signaleren belangenverstrengeling in hun directe omgeving.

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met het weekblad Binnenlands Bestuur blijkt dat bestuurders en politici vaker verstrikt raken dan ambtenaren.

Dit meldt Binnenlands Bestuur vandaag op de website. Voor het onderzoek werd een enquête gehouden onder 671 personen. Ruim 37 procent van de deelnemers zei belangenverstrengeling te signaleren bij politici en bestuurders. Vier op de tien geënqueteerde ambtenaren (43 procent) vindt politici minder integer dan de eigen beroepsgroep.

Volgens de onderzoekers wordt belangenverstrengeling vaak veroorzaakt door gebrek aan professionaliteit en soms 'naïveteit' bij bijvoorbeeld gemeenteraadsleden. Betrokkenen hebben het zelf meestal niet in de gaten als belangen door elkaar heen lopen, aldus de onderzoekers.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ambtenaren lang niet altijd op de hoogte zijn welke integriteitsregels binnen de organisatie gelden. Ruim een op de drie deelnemers weet niet hoe klokkenluidersregelingen werken.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Rika

    Daar lopen natuurorganisaties ook vaak tegen aan. Vooral op VROM en LNV door hun contacten met (Z)LTO en andere belangenorganisaties van boeren en tuinders. Vooral individuele burgers met een klacht op het gebied van milieu lopen hier op vast.

  • no-profile-image

    gert

    daar lopen boeren ook tegenaan,vooral belangenverstrengeling tussen ambtenaren op LNV en natuurorganisaties is een probleem

Of registreer je om te kunnen reageren.