Home

Achtergrond 165 x bekeken

Balkenende kijkt jaren vooruit

Premier Jan Peter Balkenende wil nog jaren prominent aanwezig blijven in de Nederlandse politiek. "Ik zit lekker in mijn vel, ben zeer gemotiveerd en heb nog voor vele jaren energie'', zegt hij vandaag in een interview in Elsevier.

Balkenende, inmiddels alweer 6,5 jaar premier, kijkt vooruit naar volgende termijnen, zo blijkt uit Elsevier. "Volgend jaar kan ik Hendrik Colijn in dienstjaren passeren.''

Die was in de jaren twintig en dertig in totaal 2483 dagen (bijna zeven jaar) minister-president. Balkenende kan Colijn volgend jaar mei voorbijstreven op de lijst van langstzittende premiers.

Balkenende zei onlangs in NRC Handelsblad ook al dat zijn agenda "reikt tot 2015''. Mocht de CDA-leider zo lang premier blijven, dan gaat hij ook recordhouder Ruud Lubbers voorbij. Die was in totaal bijna twaalf jaar premier.

Balkenende verhaalt in het vraaggesprek over zijn goede persoonlijke contacten met wereldleiders als de Amerikaanse president George W. Bush, de Franse president Nicolas Sarkozy, de Russische premier Vladimir Poetin en de Chinese premier Wen Jiabao.

Ook met de aanstaande president van de VS, Barack Obama, heeft Balkenende al een persoonlijke relatie opgebouwd. Obama stuurde een condoleancebrief na het overlijden van Balkenendes vader. "Hij had het heel fraai geformuleerd en zijn zinnen ontroerden mij. Tijdens de uitvaartdienst heb ik een speech gehouden en toen uit de brief van Obama geciteerd'', aldus Balkenende in Elsevier.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.