Home

Achtergrond 185 x bekeken

'Bailout' woord van het jaar in VS

De wereldwijde financiële crisis heeft ertoe geleid dat het woord 'bailout' (financiële reddingsoperatie) het woord van het jaar is geworden in de Verenigde Staten.

Het werd het vaakst opgezocht op de website van het gezaghebbende Amerikaanse woordenboek Merriam-Webster Collegiate Dictionary.

Ook de nummer twee, het werkwoord ’vet’ (doorlichten) is gelieerd aan de crisis. In de VS vielen veel ontslagen en in hun zoektocht naar een nieuwe baan worden veel mensen en hun cv’s doorgelicht.

Op de derde plaats eindigde ’maverick’ (onafhankelijke) waarmee de eigenzinnige Republikeinse presidentskandidaat John McCain tijdens de race om het Witte Huis werd aangeduid.

Een opvallende stijger is het woord ’socialism’. Volgens een medewerker van Merriam-Webster is socialisme in Amerika ”een smerig woord”. Sinds de financiële crisis september zochten de Amerikanen de betekenis van het woord massaal op. ”Het werd gedemoniseerd in onze maatschappij en ik denk dat mensen gewoon even wilden kijken wat er nou zo verkeerd aan is”, aldus de medewerker.

Hillary Clinton was de stuwende kracht achter het woord ’misogyny’ (vrouwenhaat). Commentatoren gebruikten het woord veel toen ze refereerden aan de manier waarop Clinton door de media werd behandeld tijdens de race om presidentskandidaatschap bij de Democraten. Ook tijdens analyses werd het woord veel gebruikt, vooral om aan te geven of kiezers al dan niet een vrouw als president zouden kiezen. De Republikeinse vicepresidentskandidaat Sarah Palin zorgde ervoor, dat veel Amerikanen het woord ’rogue’ (eigenwijs) opzochten.

Per maand wordt het online woordenboek van Merriam-Webster 125 miljoen keer geraadpleegd, ongeveer tien keer per seconde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.