Home

Achtergrond 230 x bekeken

Ameland kookt en stookt op zonlicht

Bewoners van een appartementencomplex in Nes op Ameland stoken en koken vanaf maandag milieuvriendelijk met energie van zonnepanelen.

De twintig appartementen worden in een proef van energieleverancier Enenco getest op gebruik van gas aangelengd met waterstof, die met behulp van zonlicht wordt geproduceerd. "De nieuwe techniek vermindert de CO2 uitstoot aanzienlijk'', zegt woordvoerder Cor de Ruijter van Eneco.

De proef is in september 2007 van start gegaan. Eneco wil kijken of het in de toekomst mogelijk is om het aardgasnet in Nederland te mengen met het waterstof. Op het eiland kunnen ze nu met zonne-energie zelfstandig voorzien in genoeg waterstof voor het project. Samenwerking met een waterstofleverancier is nu niet meer noodzakelijk

Volgens De Ruijter duurt de proef op zijn minst nog een een jaar. Dan moet duidelijk worden dat de milieuvriendelijkere manier van stoken op grote schaal toegepast kan worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.