Home

Achtergrond 196 x bekeken

Albayrak: Boekhouding van stichting moet openbaar

Stichtingen moeten de buitenwereld meer inzicht geven in hun financiële huishouding.

Dat is volgens staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) nodig om misbruik van stichtingen door criminelen te kunnen aanpakken.

De staatssecretaris wil dat stichtingen jaarlijks hun balans publiceren, evenals een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Ze heeft woensdag in een brief aan de Tweede Kamer voorgesteld stichtingen te verplichten deze gegevens in het openbare Handelsregister van de Kamer van Koophandel te deponeren.

Nederland telt ongeveer 160.000 stichtingen. De overheid heeft weinig zicht op hun reilen en zeilen. "Dit maakt de stichting kwetsbaar voor verschillende vormen van criminaliteit'', aldus Albayrak. Ze heeft geen aanwijzingen dat er op grote schaal misbruik wordt gemaakt van stichtingen, maar vindt toch dat de overheid meer zicht moet krijgen op deze organisaties.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.