Home

Achtergrond 330 x bekeken 10 reacties

'Zuivelbeleid wordt hoogstens wat vertraagd'

Het zuivelbeleid van de Europese Unie wordt de komende maanden hoogstens vertraagd.

Het eindplaatje blijft hetzelfde. Dit stelt voorzitter Siem-jan Schenk van de LTO-vakgroep Melkveehouderij in reactie op een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

De Amerikanen voorzien in dit rapport dat het Europese zuivelbeleid mogelijk minder liberaal wordt. Dit zou komen door een nog steeds groeiende productie, dalende melkprijzen en protesterende veehouders.

"In de VS vinden ze dit wel leuk", vertelt Schenk. "Maar het is inderdaad zo dat melkveehouders in Europa geacht worden te concureren met een knijper op hun neus. Hier anticiperen de Amerikanen weer op. Het tempo van de afschaffing van het melkquotum in 2015 wordt door de huidige omstandigheden misschien beïnvloed, maar dat het quotum na 2015 verdwijnt staat vast."

Op de Landbouwraad van 17 november wordt mogelijk beslist over een jaarlijkse verruiming van het quotum met 1 procent en over Europese verevening. Tijdens de laatste Landbouwraad is de suggestie gedaan lidstaten de mogelijkheid te geven om de quota niet vijf keer met 1 procent te verruimen, maar in één keer met 5 procent in 2009.

Schenk kan zich niet voorstellen dat de jaarlijkse quotumverruiming van 1 procent per jaar niet doorgaat. "Maar het blijft politiek", zegt hij. Hij vindt het moeilijk in te schatten of besloten wordt tot Europese verevening. "Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel lijkt hierin terughoudend", zegt Schenk.

De Amerikanen stellen ook in hun rapport dat de protesten van de Europese boeren steeds grimmiger zullen worden. Schenk: "In de VS hebben ze misschien het gevoel dat in Europa ieder moment een boerenopstand kan uitbreken, maar hiervan is volgens mij geen sprake."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik vraag me af waarom men zich zo probeert te verzetten tegen de afschaffing van het melkquotum. Denken zij nu werkelijk dat de melkprijs in Nederland wordt bepaald? De melkprijs is toch allang gerelateerd aan de wereldmarkt. En tuurlijk zal het niet altijd even makkelijk zijn maar als ik kijk naar de varkenshouderij, dan zie je daar worden de ondernemers gescheiden van de .....(vul zelf maar in). En zij die na een prijsdal over blijven komen er weer sterker uit. Dat houd een sector gezond. Onder de MKB-ers gaat het toch ook zo. Je moet het goed doen anders overleef je niet.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Inderdaad melkveehouder uit de achterhoek denk dat jij de enigste bent uit NL die dit wel snapt de de prijs van melk word bepaald door het aanbod op de wereldmarkt

 • no-profile-image

  verstraten

  boere zoon boekel:
  1. de melkprijs wordt door marktwerking bepaald, brussel trekt zich terug
  2. europees gezien wordt het quotum nauwelijks volgemolken
  3 waarom zou dan bij beëindigen quotum de melkprijs nog verder dalen want europees gezien komt er nauwelijks meer melk omdat:
  4. de melkprijs weliswaar meer schommelt maar structureel lager zal zijn dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaren (mijn visie) en
  5. hoe overleven we die lage melkprijs als we behalve toenemende mestafzetkosten ook nog steeds duur quotum moeten kopen?
  Op jouw opmerking dat de boer die hard werkt om veel quotum te kunnen kopen hierdoor bestraft wordt kan ik alleen maar zeggen dat behalve hard werken boeren ook ondernemen is en ondernemen is meer dan zo veel mogelijk quotum kopen. Ook daar worden door oa. LTO cursUssen over gegeven en leden van de LTO hebben de afgelopen jaren duidelijk signalen gekregen over de gevolgen van het europese zuivelbeleid. Maar dan moet je het natuurlijk ook willen horen

 • no-profile-image

  Nog melkveehouder

  Tja, met het melkquotum hebben we nu nog 4 melkveehouders in de straat en zonder melkquotum zullen er dat maximaal 2 zijn in de toekomst! Wat vind je belangrijk in de toekomst? Ik zelf kies voor de 4 melkveehouders want dat is toch een stuk gezelliger naar een vergadering en etc.! Door de schaalvergroting zonder melkquotum zal het platteland op veel plaatsen minder gezellig worden maar dat vind niet iedereen belangrijk!

 • no-profile-image

  boer

  Boere zoon, als jij alleen aan het boerenleven had gedacht dan had je niet alleen veel quotum gekocht. Dus dit argument slaat nergens op. En jouw keuze om vooral veel quotum te kopen is je eigen keuze geweest. Ik vind het daarom nogal grof om ondernemers die niet alle geld in quotum hebben gezet lui te noemen, net zo min als dat je investeerders in te veel quotum avonturiers mag noemen. Het is zoals verstaten ook al zegt ondernemen iets anders is dan klakkeloos investeren. Denk hier toch maar eens goed over na.

 • no-profile-image

  Berend

  Als je als boer de ander het beleid laat maken zul je altijd aan het kortste eind trekken. Denk je als er geen volume beleid meer is je nog zeker van bent dat je nog een boterham verdient. Het bedrijfsleven probeerd toch ook op zekerheid in te spelen. Dat moet je als landbouw toch ook proberen. Als je dat niet doet geef je alles weg. Dat LTO hier cursussen overgeeft is goed, maar de invloed van diegene die belang hebben bij lage opbrengst prijzen, staan vooraan in de rij om het melkquotum eraf te praten. Je moet wel bedenken dat de idiote hoge quotumprijs in Nederland, niet in verhouding staat tot de hoge grondprijzen en mestkosten. Uitbreiding in Nederland is bijna voor niemand rendabel! Een goede melkprijs is de enigste kans voor overleving. Daar zul je samen met de grote landen voor moeten strijden.

 • no-profile-image

  boere zoon boekel

  Als er een ding fout is dan is het het quotum eraf halen!! waar moet al die melk heen? en wat dacht je van al die mest? Zo te zien denkt de LTO ook niet aan het boerenleven, ze willen dat de boeren zich kapot gaan werken voor een nog lagere melkprijs! wat een schandalige organisatie! geen wonder dat wij al jaren geen lid meer zijn van de LTO, ze doen trouwens ook alleen maar cursissen houden van hoe kan ik het beste mijn bedrijf beeindigen, en fietsroute`s maken! En wanneer je het quotum eraf zou gooien dan zoudt je de hardwerkende boer die jarenlang zijn best heeft gedaan om veel quotum erbij te kopen hard straffen, en de luie boeren die sinds dat het quotum bestaad geen zak meer heeft geinvesteerd in zijn quotum/bedrijf hierbij flink belonen. Zozo wat zijn ze toch weer goed bezig de LTO!

 • no-profile-image

  Boesje

  Dat wil nog niet zegggen dat afschaffing van quotering de juiste weg is voor boer en platteland om te overleven. Voor Nederland overleeft alleen het platte land. Afschaffing quotering zal ernstige gevolgen hebben voor de melkveehouderij op lange termijn. Tot voorheen kon ik schaalvergroten door een redelijke melkprijs en met geld van de belasting. Nu moeten we schaalvergroten om de prijsdaling op te kunnen vangen. En zeg nou eerlijk. Ik melk liever 80 koeien voor een melkprijs van 35 ct dan 140 voor een kwartje. Wie wordt ondernemer van het jaar??

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Zoveel te langer men de hand boven de melkveehouderij houd zoveel te meer pijn men straks lijd als men het quotum en alle toeslagen verdwijnen ben blij als varkenshouder dat wij in een veel vrijere sector bewegen als de melkveehouderij

 • no-profile-image

  andere

  Dan zit jij in een gezellige straat. Voordat er quotering was waren er bij mij nog 12 melkveehouders in de straat, nu twee.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.