Home

Achtergrond 622 x bekeken

'Zorg voor een groene en mooie leefomgeving'

Zorg voor een groene en mooie leefomgeving en stop in de Randstad met het steeds dichter op elkaar bouwen van kleinere huizen.

Want dat de bungalowparken van Center Parks en Landal zo vol zitten, zou best eens kunnen betekenen dat Nederlanders zich erg prettig voelen in een omgeving die het tegenovergestelde is van de gemiddelde woonwijk. Die boodschap had de ANWB donderdag tijdens een bijeenkomst over de toekomst van het vrijetijdslandschap. Stichting Recreatie vierde zo het 50-jarig bestaan en gaf de aftrap voor een reeks discussies over het vrijetijdslandschap. De stichting gaat na een halve eeuw overigens verder als Kenniscentrum Recreatie.

ANWB-directeur Guido van Woerkom stelde: "Er is ruimte genoeg in Nederland. En die ruimte moeten we mooi gebruiken.'' Hij ziet voldoende mogelijkheden om de vraag naar woningen te combineren met taken als waterberging. Een aanpak die ook winst zou betekenen voor recreatie en natuur. De toeristenbond voorziet dat fietsen en wandelen, ondanks concurrentie van funshoppen en kitesurfen, de komende 25 jaar de populairste manier van vrijetijdsbesteding zijn. Het is dan ook zaak de bestaande fiets- en wandelroutes uit te breiden en op elkaar aan te sluiten.

De ANWB vindt de aanleg van meer fiets- en wandelpaden in de visie tot 2033 ('De toekomst is mooi dichtbij') alleen maar dringender, gezien het toenemende aantal vitale ouderen. Daarbij wijst de jubilerende ANWB (125 jaar) erop dat er de afgelopen vijftig jaar duizenden kilometers wandel- en fietsmogelijkheden zijn verdwenen in het veranderende landschap.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) is gecharmeerd van de visie. Ook zij hecht aan landschappen met kwaliteit en vindt dat de verbinding tussen stad en platteland beter moet. Provinciale bestuurders moeten van de minister dan ook knelpunten oplossen in recreatieve verbindingen.

Verburg zou graag zien dat meer recreanten voor het zondagse uitstapje de fiets of benenwagen zouden gebruiken in plaats van de auto. Maar ze weet dat mensen nu eenmaal niet uitsluitend recreëren op de fiets. "In 50 procent van de gevallen pakken we de auto. Helaas, om heel vaak niet meer dan 5 kilometer verderop weer uit te stappen.'' Ook in de toekomst zullen er dus mensen zijn die eventjes de auto pakken. "Even weg de auto in voor dat rondje over de dijk. Het zou niet realistisch zijn daar geen rekening mee te houden'', constateerde de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.