Home

Achtergrond 343 x bekeken 2 reacties

Wijze van melding alarm melkwachten kan beter

De huidige melkwachten functioneren goed, maar de wijze van melding van alarmen kan beter.

Dit blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR. De melkwachten controleren de koeling, reiniging en het mengen van de melk op melkveebedrijven. De apparaten zijn de afgelopen jaren vooral ontwikkeld om meer gegevens te meten, op te slaan en alarmen te geven.

De kritische alarminstellingen zijn sinds de jaren 80 niet meer veranderd. Reden voor de Technische Commissie Melkwinning en de Nederlandse Zuivel Organisatie om de werking van de melkwachten te evalueren. Uit het onderzoek blijkt dat de instellingen niet hoeven te worden gewijzigd.

Uit gegevens van de zuivelondernemingen blijkt dat er weinig ’niet laden’-alarmen door de melkwachten zijn gegeven. Ondanks dat de melkwachten goed functioneren kan de wijze van melding van alarmen beter. Veehouders geven aan ook buiten het melklokaal gewaarschuwd te willen worden bij calamiteiten, bijvoorbeeld door een sms-bericht.

Daarnaast is er een probleem bij stroomuitval. Het geheugen van de melkwacht wordt wel vastgehouden, maar verdere metingen en alarmeringen worden stopgezet. Veehouders zouden bij langdurige stroomuitval een alarmmelding willen ontvangen. Ook zouden zowel de melkveehouders als de zuivelorganisaties een melding willen krijgen voor antibiotica in de melk. Dit is nog niet online meetbaar.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    paul

    je kunt alles wel willen, maar de kosten zijn net zoals altijd toch weer voor de boer zelf.

  • no-profile-image

    gert

    nog duurdere apparatuur,zorg eerst maar voor een goede melkprijs,anders worden de kosten hoger dan de baten

Of registreer je om te kunnen reageren.