Home

Achtergrond 183 x bekeken 3 reacties

Werkgevers mengen zich in zwijnendebat

Werkgevers uit midden-Nederland, verenigd in VNO-NCW Midden en MKB Midden, hebben zich vandaag in het al een jaar voortslepende debat over de zwijnenstand op de Veluwe gemengd.

De werkgevers vrezen dat de provincie Gelderland het overschot aan zwijnen zal aangrijpen om de maximumsnelheid op doorgaande wegen over de Veluwe alsnog aan te passen.

Enkele jaren geleden wilde Gelderland al op veel Veluwse wegen de maximumsnelheid verlagen naar 60 kilometer per uur. Ondernemers en vervoersorganisaties kwamen daar met succes tegen in verzet. Zij stelden dat zij gedwongen zijn door het natuurgebied te rijden, omdat er geen andere wegen in de buurt zijn. Snelheidsverlaging zou hen zeer veel geld gaan kosten en sommigen zelfs dwingen te gaan verkassen.

Door het overschot aan wilde zwijnen op de Veluwe komen de varkens steeds vaker uit de bossen. Bij Nunspeet steken zij zelfs de snelweg A28 over, waardoor ernstige ongelukken zijn ontstaan. Daarop besloot de provincie vorige week om in twee doorgaande wegen bij Nunspeet wildroosters aan te brengen, die dwingen tot langzaam rijden. Meer maatregelen zitten in het vat.

VNO-NCW en MKB vinden dat de balans tussen recreatie en natuur enerzijds en wonen en werken anderzijds verstoord raakt. ”Het is verbluffend dat nu wordt aangevoerd dat de zwijnenstand hoog moet blijven om de toeristische aantrekkingskracht van de Veluwe te vergroten. Daarmee wordt de mens de werkelijk bedreigde diersoort”, aldus de organisaties.

De werkgevers menen dat de zwijnenstand te hoog blijft omdat de discussie over het probleem uitermate traag verloopt. Zij pleiten voor een effectief afschotbeleid, dat de verkeersveiligheid op de Veluwe aanzienlijk zal verbeteren. ”Voorzichtig rijden is één ding, maar de maximumsnelheid structureel verlagen is iets heel anders”, zo stellen de belangenorganisaties.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Geen plaats meer voor mensen

  Zo gaat het in Nederland, het dier gaat voor de mens. Hoeveel mensen sterven er niet onnodig in Nederland? In de gezondheidszorg b.v. omdat er geen geld genoeg is, maar wel voor vogels, natuur en wilde zwijnen! Bedankt PvdD.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Schieten? Prima Cees, begin bij jezelf, hebben we van jou ook geen last.

 • no-profile-image

  boer

  NIET LULLEN , MAAR SCHIETEN !!!!!! En schiet die hertog uit osssssss ook maar meteen neer, voordat ie hier weer gaat typen...

Of registreer je om te kunnen reageren.