Home

Achtergrond 309 x bekeken 1 reactie

Wereldwijd inkopen levert mondiale welvaart op

Mogelijk gaan supermarkten meer uit derde landen halen. Of dat in Nederland een crisis oplevert, is de vraag, zo stelt Marc Jansen, directeur consumentenzaken en kwaliteit van het CBL, in reactie op een opiniestuk van Jan Douwe van der Ploeg.

Jan Douwe van der Ploeg beschrijft in het Agrarisch Dagblad van 21 november drie crises. Twee ervan hebben plaatsgevonden en zijn overwonnen. De derde is zijn gedroomde crisis, die hij ziet omdat hij (zelfverklaard) niet bijziend en arrogant is. Mocht het tot een derde crisis komen dan zal de food- en agribusiness ook daar weer sterker uit komen, getuige de twee crises in het verleden.

Dalende koopkracht wordt vooral veroorzaakt door kostprijsverhogende en inefficiëntiebevorderende maatregelen door overheden. Het rigide ingrijpen in de logistiek en de vastgelopen arbeidsmarkt zijn hier voorbeelden van.

Het Europese landbouwbeleid heeft bijgedragen aan stabiele prijzen voor consument en boer. Overheidsingrijpen moet ook hier worden teruggebracht zodat de markt zijn evenwicht weer kan vinden. Dat zal wellicht met meer prijsfluctuatie gepaard gaan maar dat is deels af te dekken met bijvoorbeeld langetermijncontracten.

De ouderwetse 'anti-kapitalistiese' gedachten van Van der Ploeg zijn achterhaald. Als iéts kostenverhogend werkt, is het de terugkeer van de tijd waar elk dorp zijn eigen zuivelfabriekje had en ieder gezin een varken. Supermarkten schroeven voedselprijzen niet op. Integendeel. De inflatie wordt al jaren gedrukt door de lage voedselprijzen die worden bereikt door effectief samenwerken.

Kostprijsstijgingen voor boeren komen vooral voor rekening van natuur- en milieu georiënteerde activisten en bureaucraten. Ongebreidelde regelzucht en handhaving leiden tot kostenstijgingen.

Tenslotte geeft Van der Ploeg aan dat de Nederlandse landbouwtop zichzelf al schouderkloppend in slaap sust. Dat zou wel eens waar kunnen zijn. Supermarkten kopen wereldwijd in en stellen zelf eisen aan de productiewijze. Steeds meer worden hier ook allerlei duurzaamheidseisen aan toegevoegd. Als voedsel geïmporteerd wordt, zijn de productieomstandigheden in het land van herkomst vergelijkbaar met of beter dan de Nederlandse.

Door de steeds verdergaande kostprijsverhogende maatregelen in Nederland en Europa kan het zijn dat supermarkten meer producten uit derde landen gaan halen. Op mondiale schaal levert dat welvaart op. Of dat in Nederland een crisis oplevert, is de vraag.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jac

  Hoe kan het toch dat de propaganda minister van de supermarkten overal en altijd ongestraft en zonder reacties zijn leugens mag verkopen?
  Volgens hem voeren Supermarkten de voedselprijzen niet op. Nou wie dan wel?
  Zij hebben toch de marge op veel produkten van meer dan 100% tot zelfs 600%? hoe durf je in gods naam nog met droge ogen te beweren dat je dan niet de prijzen opdrijft?
  gewoon schandalig wat deze multinationals de wereld aan doen in naam van hun hebberige aandeelhouders. alhoewel dat ze dit doen vindt ik nog geeneens het ergste, watik wel erg vindt is dat ze er niet voor uit durven te komen. als je stoer wil zijn zeg dan tegen je klanten als ze je winkel binnen komen dat ze van hier tot aan de kassa genaaid gaan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.