Home

Achtergrond 151 x bekeken

Weersatelliet centraal op ruimtevaartconferentie

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) gaat vandaag en morgen proberen steun te krijgen bij Europese ruimtevaartministers voor de financiering van een klimaatsatelliet.

Voor de betrekkelijk kleine satelliet is een bedrag van 115 miljoen euro nodig. De ministers verzamelen zich in Den Haag voor de driejaarlijkse conferentie over ruimtevaart. Voor het meetinstrument dat op de satelliet wordt bevestigd heeft het Nederlandse kabinet al 78 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Het instrument, Tropomi genaamd, moet inzicht geven in de oorzaak van klimaatverandering en luchtverontreiniging. Het moet de opvolger worden van Omi en Sciamachy, twee andere instrumenten die al vanuit de ruimte informatie geven over uitstoot en verspreiding van luchtvervuiling en broeikasgassen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.