Home

Achtergrond 251 x bekeken 2 reacties

Week 46: kuikens – druk op prijzen

De kuikenprijs is in een vrije val geraakt. Deze week daalden de prijzen voor vrije lichte en zware kuikens opnieuw, nu met resp. twee en vijf cent per kg. Vergeleken met drie weken geleden ligt de prijs nu al 15 cent lager. Ook de basiscontractnotering glijdt af, voor week 47 is deze 0,725. Dat is vier cent minder dan drie weken geleden en in de drie maanden daarvoor. In België zien we hetzelfde gebeuren met de prijzen op de pluimveebeurs in Deinze en met de ABC-notering. Met name voor zware kuikens is momenteel nauwelijks een markt. De algemene verwachting is dat het einde van de prijsval nog niet is bereikt. De verkoopopbrengsten voor de slachterijen dalen vooralsnog sterker dan de kuikenprijzen.

De grote ‘boosdoener’ zijn en blijven de borstkappen/filets. De toch al moeizame en krimpende afzet naar het VK is deze week nog eens extra getroffen door de ‘crash’ van het Britse pond. Met een wisselkoers van ca. 1,20 euro bereikte het pond een all time laagtepunt. ,,Mijn beste afnemer is momenteel het vrieshuis,’’ aldus een slachterijdirecteur.

Een opdoemend probleem is dat de afzet van de door de bank genomen nog goed lopende botproducten ook hier en daar hikken begint te vertonen. Dat is met name het geval bij de vleugels. Dit kan als seizoensinvloed worden afgedaan, maar vorig jaar winter bleef in dit productsegment die invloed achterwege. Bij bouten hebben we te maken met het probleem dat de opbrengstprijs het plafond heeft bereikt en de kans bestaat dat morrende afnemers op zoek gaan naar alternatieven.

Bij dit alles is het kuikenaanbod aan de ruime kant. Los van aantallen, zou wat meer flexibiliteit in de keten, dat wil zeggen dieren lichter afleveren, ervoor kunnen zorgen dat de scherpe kantjes er wat vanaf worden gehaald. Maar hoe dan ook de druk op de prijzen zal voorlopig blijven vanwege contractgebondenheid en met Kerst en de jaarwisseling in het vooruitzicht. Dat betekent dat de broekriem moet worden aangehaald met het vooruitzicht dat na een dal altijd weer een piek komt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zwarte piet

  Toch jammer dat het dal altijd dieper is als de berg waar de pluimveehouders op staan .Voerleveranciers vinden het toch super dat er nog boertjes zijn die al hun koppelgegevens netjes inleveren. Kunnen ze daar de prijs weer op aanpassen.En naar de slachters roepen dat hun boeren nog wel wat verdienen.
  Miljoenen worden er verdient in de voerwereld en nog steeds zijn er boeren die het zout in de pap nog niet verdienen.
  Fijne feestdagen allemaal

 • no-profile-image

  red

  Heren slagers het klopt volgens mij niet dat de onkunde van uw verkopers,bij ons als mesters in rekening wordt gebracht.
  Vooruitkijken is een kunst maar voor jullie inkopers een ver van mijn bed show.
  Graag zouden wij zien dat jullie verkopers ook worden gekort op hun loon en geef hun een prestatie loon.
  Het wordt voor de mesters een koude kille kerst .

Of registreer je om te kunnen reageren.