Home

Achtergrond 265 x bekeken 1 reactie

'Vraag landbouwproducten daalt'

De financiële crisis doet zonder twijfel de vraag naar landbouwgrondstoffen afnemen.

Prijzen zullen dalen, wat er mogelijk toe leidt dat boeren de productie terugschroeven. Dat schrijft de wereldvoedselorganisatie FAO in een rapport over de internationale voedselmarkt. De vraag naar landbouwproducten komt het hardst aan bij onbewerkte grondstoffen en vlees. De groeiende vraag uit China en India dempen het negatieve effect niet volledig. Wanneer een landbouwproduct hoofdbestanddeel is van de maaltijd, zoals rijst of aardappelen, loopt de vraag minder snel terug.

De FAO wijst erop dat niet alleen de prijsniveaus bepalend zijn voor wat boeren doen. De beschikbaarheid van landbouwkrediet is verreweg de meest bepalende factor. Daarbij zijn rentetarieven op dit moment door de kredietcrisis minder relevant dan de beschikbaarheid zelf.

Nooit was de landbouw zo afhankelijk van investerings- en herfinancieringskapitaal als nu, aldus de opstellers. Daarbij zijn burgers in ontwikkelingslanden kwetsbaarder dan Europa, omdat die krediet nodig hebben voor het importeren van voedsel. De voedselproductie hangt ook samen met het tempo waarin prijzen van productiemiddelen dalen. Productiemiddelen kunnen fors in waarde dalen, maar de kans bestaat dat de prijzen van bijvoorbeeld kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen met vertraging reageren.

Hoopgevend is dat de prijzen van vrachtvervoer over lange afstanden de laatste weken halveerden. De kosten van bijvoorbeeld kunstmest hangen echter ook samen met de fosfaatvoorraden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    koetje

    zonder dierlijke mest zouden de fosfaatvoorraden allang zijn verdwenen

Of registreer je om te kunnen reageren.