Home

Achtergrond 153 x bekeken

Vliegbasis Soesterberg niet langer militair

De vliegbasis Soesterberg verliest vandaag zijn militaire status.

Met een fly-by van Alouette III-, Chinook-, Cougar- en Apache-helikopters, een Fokker 50 en een C-130 Hercules, PC-7 lesvliegtuigen en F-16's neemt de luchtmacht afscheid van Soesterberg.

De commandant van de vliegbasis, kolonel Frank Gerards, geeft woensdagmiddag het commando over de vliegbasis terug aan de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen. Die draagt op zijn beurt de terreinen over aan de commandant van het Commando Dienstencentrum, die verantwoordelijk is voor het deel van de vliegbasis dat defensieterrein blijft.

Wegens bezuinigingen werd in 2003 besloten Soesterberg te sluiten. Op 31 december sluit de basis na 95 jaar definitief de poorten. Op 1 juli 1913 werd de Luchtvaart Afdeling opgericht, de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht. Naast de Koninklijke Luchtmacht opereerde ook de Amerikaanse Luchtmacht 40 jaar vanaf vliegbasis Soesterberg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.