Home

Achtergrond 354 x bekeken

Vlasareaal krimpt verder

Het vlasareaal krimpt volgend jaar in West-Europa. Dat komt vooral door de economische crisis.

Wat ook meespeelt is dat de regiosubsidie van de EU op de vlasteelt volgend jaar wegvalt.

Volgens directeur Marc van de Bilt van het gelijknamige vlasverwerkingsbedrijf in Sluiskil krimpt vooral het Franse areaal. "Frankrijk heeft dit jaar 75.000 hectare vlas verbouwd. De sector wil volgend jaar voor slechts 50.000 hectare contracten afsluiten. België teelt volgend jaar 12.000 hectare. Dat was dit jaar 13.500 hectare. In 2007 stond er 19.000 hectare vlas in België."

In Nederland stond dit jaar 2.572 hectare vlas, een kwart minder dan de 3.456 hectare vlasareaal van vorig jaar. Van de Bilt: "Het Nederlandse areaal krimpt volgend jaar nog eens 20 procent."

Van de Bilt noemt een aantal oorzaken voor de krimp. Door de economische crisis daalt de vraag naar producten die van vlas zijn gemaakt. Daarnaast haalden de Fransen een paar jaar een topopbrengst. Daardoor zijn voorraden ontstaan. Wat ook meespeelt is dat de Europese landbouwministers hebben besloten de regiosteun voor de vlasteteler vanaf 2009 te schrappen. We vinden dat jammer, maar het is niet funest.”

De economische crisis speelt de sector het meeste parten, stelt Van de Bilt. "Daarom vragen we de overheid om de koppeling van de lijnzaadsteun zo lang mogelijk te behouden. De sector heeft dat nodig om deze moeilijke periode te overbruggen."

Of registreer je om te kunnen reageren.