Home

Achtergrond 180 x bekeken

Verburg zet in op jaarlijkse verhoging melkquota van 2 tot 3 procent

Minister Verburg kan niet akkoord gaan met een verhoging van de melkquota van telkens 1 procent in de komende vijf jaar zoals EU-landbouwcommissaris Fischer Boel vanmiddag in Brussel heeft voorgesteld bij het begin van de beslissende onderhandelingen over de health check.

"Dit kan niet en dat zal ik de landbouwcommissaris de komende uren ook duidelijk maken", zei Verburg, die bij de aan de gang zijnde onderhandelingen voor Nederland zal inzetten op een jaarlijkse quotaverhoging van minstens 2 tot 3 procent.

Verburg verklaarde "moeilijke onderhandelingen" te verwachten. Ze zou het fout vinden als er uiteindelijk een besluit over het melkquotasysteem zou worden genomen dat alleen rekening houdt met de huidige melkprijzen zonder naar de toekomstperspectieven van de Europese melkveehouders te kijken, die een ruimere melkquotaverhoging biedt.

Verburg is het ook niet eens met het nieuwe percentage van 5 procent voor de verplichte modulatie (afroming) voor de bedrijfstoeslagen vanaf 5000 euro tegen 2012, dat Fischer Boel vanmiddag op de onderhandelingstafel heeft gelegd. "Dat is nog te hoog",vond Verburg. In plaats van de verplichte modulatie zal zij bij landbouwcommissaris Fischer Boel aandringen op een flexibeler inzet van de bestaande EU-regelingen (zoals het veel genoemde artikel 68) om innovatie en dierenwelzijn te bevorderen.

Het Franse voorzitterschap en de Europese Commissie beginnen tegen de avond met de zogeheten trilaterale bijeenkomsten met telkens één van de 27 lidstaten, die tot in de nacht zouden voortduren. Daarna komt er een ontwerp-compromis op tafel, waarin al dan niet met de wensen van de afzonderlijke lidstaten rekening zal worden gehouden. Fischer Boel wil uiterlijk tegen dondagavond een akkoord over de health check. "Eerder verlaat ik dit pand niet", zo verklaarde zij.

Lees ook EP verdeeld over quotumverruiming

Lees ook EU-ministers vanavond op "biechtstoel"

Lees ook 'Inkomenssteun pas vanaf 10.000 euro korten'

Jan Schils

Of registreer je om te kunnen reageren.