Home

Achtergrond 160 x bekeken

Verblijfskosten zijn het probleem niet

Nederlandse reizigers die noodgedwongen langer in Thailand moeten blijven, hoeven zich geen zorgen te maken over de extra verblijfskosten die ze daardoor maken.

Dat geldt in ieder geval voor de mensen die hun reis hebben geboekt bij een organisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Volgens een laatste inventarisatie gaat om driehonderd mensen. Dat zei directeur Piet Hein Debets van het Calamiteitenfonds vandaag.

In eerste instantie is het aan de reisorganisaties om de extra verblijfskosten (hotel, maaltijden) voor te schieten. Die kunnen zich op hun beurt wenden tot het Calamiteitenfonds. De meeste touroperators participeren in het fonds, dat beschikt over een kapitaal van ongeveer 15 miljoen euro. Sinds de oprichting in 2000 keerde het fonds in totaal 7 miljoen euro uit.

Bovendien kunnen gestrande reizigers een beroep doen op de regeling die de Thaise overheid in het leven heeft geroepen. Die voorziet in een dagvergoeding van 2000 baht per persoon (44 euro). Ook Nederlandse rugzaktoeristen, veelal jongeren die alleen een ticket hebben geboekt en beschikken over een beperkt budget, zouden hiervan gebruik kunnen maken. Voor deze regeling geldt de voorwaarde dat reizigers in hun hotel een ticket kunnen laten zien met een vertrekdatum van 25 november of later, en hun paspoort.

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars zei dat een peiling onder haar leden uitwees dat de meeste reisverzekeraars "coulant'' zullen omspringen met claims voor vergoeding van extra kosten die het gevolg zijn van de situatie in Thailand. Dat zou kunnen betekenen dat het Calamiteitenfonds minder diep in de buidel hoeft te tasten.

De vliegreis terug levert voor mensen met een ticket geen financiële problemen op. Luchtvaartmaatschappijen zijn gehouden aan de vervoersovereenkomst die met de reiziger is afgesloten, wanneer die door dit soort omstandigheden niet op het afgesproken tijdstip konden vertrekken, aldus Debets.

Bij de de Nederlandse ambassade in Bangkok hadden zich vrijdagmiddag volgens de laatste stand van zaken ruim 340 gestrande Nederlanders gemeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.