Home

Achtergrond 257 x bekeken

Veilige strategie kiezen bij energiehandel

Bij wkk-energiemanagement is het belangrijk om risico’s van prijsveranderingen in te schatten en te begrenzen als niet alle gas en elektra op hetzelfde moment vastgelegd wordt.

Op een gecombineerde voorlichtingsavond van ZLTO en LTO Groeiservice gaf Marcel Dries van Westland Energie enkele tips voor het beperken van energierisico’s. Voor niet belichtende bedrijven is het bijvoorbeeld een redelijke veilige strategie om het deel van het gas voor warmtegebruik vast te leggen, en meer risico te nemen met het resterende deel gas voor de elektriciteitsopwekking, als stijgende stroomprijzen worden verwacht. Gevolgen bij onverhoopt toch dalende elektriciteitsprijzen blijven dan beperkt. Belichtende telers, waar de commodity-gasprijs drie keer zo hard doorwerkt, kunnen in een vergelijkbare situatie beter alle warmte vastleggen.

Alleen elektra vastleggen, in de hoop op een verder dalende gasprijs, heeft wel snel een sterk negatief effect als de gasprijs toch blijkt te gaan stijgen. Ondernemers zouden altijd van tevoren een stop-loss moeten vaststellen, waarbij ze hun verlies nemen en gas inkopen.

Bij inkoop op korte termijn is inkoop via Gasterra meestal net iets goedkoper dan op de TTF-markt. Deze laatste is inmiddels de bepalende markt voor gas geworden. Gasterra volgt deze lijn steeds dichter. De Engelse gasmarkt is aanjager voor de TTF-prijs. Omdat de economische crisis in Engeland relatief hard is toegeslagen, leeft de hoop dat TTF-prijzen bij een milde winter nog wel eens wat verder zouden kunnen zakken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.