Home

Achtergrond 198 x bekeken

Varkenspest overleeft twee maanden in koude mest

Hoogvirulent varkenspestvirus kan in mest bij lage temperaturen 66 dagen overleven. Dat concluderen onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI), onderdeel van Wageningen UR, in Veterinary Microbiology.

Onderzoekers van het CVI zijn uitgegaan van het slechtste scenario. Als hoogvirulent varkenspestvirus in mest van 5 graden Celsius zit, kan het maximaal 66 dagen overleven. Als de mest 30 graden is, leeft het virus maximaal anderhalve dag. Als het virus in de urine van een ziek varken zit, kan het twintig dagen overleven.

De overlevingsduur van varkenspestvirus is al vaker onderzocht, maar niet direct in urine en mest van besmette dieren. Het virus werd voorheen in het laboratorium gekweekt en toegevoegd aan drijfmest. Dat leverde minder betrouwbare resultaten op.

Toch kunnen er ook vraagtekens geplaatst worden bij het nieuwe onderzoek. De levensduur loopt uiteen van 16 tot 272 dagen. Niettemin is het onderzoek volgens de wetenschappers van belang voor verdere risicoanalyse.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.