Home

Achtergrond 287 x bekeken

Traditionele molen moet na herbouw energie opwekken

Een traditionele moutmolen uit de achttiende eeuw kan net als een windmolen elektriciteit leveren.

De Stichting De Schiedamse Molens onderzoekt de haken en ogen die aan dit initiatief kleven. In de binnenstad van Schiedam wordt De Kameel, die aan rampspoed ten onder ging, de komende jaren herbouwd op het Doeleplein. Deze molen kan 15 megawatt aan elektriciteit opwekken.

Dat is veel meer dan de stichting, die onderin de molen kantoor gaat houden, nodig heeft. De energie die overblijft zou naar het net moeten vloeien. Daarover is de stichting in onderhandeling met de netbeheerder, zei een woordvoerder woensdag.

De Kameel wordt ongeveer evenhoog als een windmolen die bijvoorbeeld in een polder staat. De molens van Schiedam torenen van oudsher boven de omliggende bebouwing uit. Hierdoor zijn ze hoger dan de gemiddelde molen in Nederland.

Met de molen wil de stichting behalve energie, ook speciale graansoorten leveren. Daarbij gaat De Kameel ook draaien voor meel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.