Home

Achtergrond 283 x bekeken

Telers Agriport A7 krijgen warmte van datacentrum

De glastuinbouwbedrijven in Agriport A7 willen in de toekomst warmte gaan afnemen van een datacentrum dat zich vestigt in het gebied. Ook gaan zij elektriciteit leveren aan dit computerbedrijf.

Dit zegt Jack Kranenburg, woordvoerder van Agriport A7. De Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) van de telers heeft een overeenkomst gesloten met een datacentrum. Die laatste heeft nu grond gekocht op het bedrijventerrein van Agriport A7.

In het datacentrum staan vele servers die hier draaien voor andere bedrijven. Deze servers gebruiken veel stroom. De stroom zou onder andere geleverd kunnen worden door de glastuinbouwbedrijven in Agriport A7. De warmte die vrijkomt bij het draaien van de servers (ongeveer 25 Mw) kan dan weer gebruikt worden om de kassen te verwarmen. Normaal is er veel electriciteit nodig om deze warmte te koelen.

"Kortom, er zijn genoeg voordelen dat een datacentrum en glastuinbouwbedrijven dicht bij elkaar zitten", aldus Kranenburg. Het voordeel voor de telers is dat zij een deel van de stroom in de regio kwijt kunnen waardoor congestie op het net wordt voorkomen en omzeilt. Het voordeel voor het datacentrum is dat zo’n bedrijf niet meer alleen afhankelijk is van het landelijk electriciteitsnet. Bovendien heeft Agriport A7 als voordeel voor een computercentrum dat het bedrijventerrein van Agriport A7 als enige voorzien is van glasvezelkabels waardoor data snel vervoerd worden.

Momenteel wordt het technisch ontwerp voor het datacentrum gemaakt. Het is de bedoeling dat in november 2009 wordt gestart met de bouw van het datacentrum.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.