Home

Achtergrond 230 x bekeken

Suikerproductie 5 procent lager

De suikerproductie zal in het seizoen 2008-2009 uitkomen op 161 miljoen ton, ruim 5 procent minder dan een jaar eerder.

Dat schrijft wereldvoedselorganisatie FAO. Boeren kiezen volgens het VN-onderdeel naar alternatieve gewassen zoals mais en soja, die meer opleveren. De belangrijkste productiedalingen vinden plaats in India, de EU en Pakistan, terwijl in mindere mate ook boeren in de Verenigde Staten, Australië en de Russische Federatie kiezen voor soja en mais. Een deel van de achteruitgang kan worden verklaard uit nieuw overheidsbeleid, dat in Europa leidt tot import van 1,7 miljoen ton.

In Latijns-Amerika blijft de productie onverminderd hoog, waarbij Brazilië ruim 4 procent meer zal oogsten dan een jaar eerder. Zware regenval in april en mei leidt er wel toe dat dit jaar later wordt geoogst, tot en met december, met 1,6 procent minder productie.
Bijna 60 procent van de volgende oogst wordt gebruikt voor de vervaardiging van ethanol. Het betreft 17 miljoen ton suiker. Dat is bijna 10 procent meer dan in het seizoen 2006-2007, en kan ondersteuning bieden aan het prijsniveau. Ook Argentinië verwacht een betere suikeroogst. Vorig jaar leed het land onder de koudste winter in twintig jaar.

De consumptie groeit met 2,2 procent en komt met 163 miljoen ton volgens de FAO hoger uit dan de productie. Een veranderend consumptiepatroon, vooral in ontwikkelingslanden als China, is de belangrijkste aanjager van de consumptie. In India, van oudsher de grootste consument van suiker, blijft de consumptie nagenoeg stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.