Home

Achtergrond 191 x bekeken

’Staat moet in 2030 meer belasting heffen’

De Nederlandse staat moet in 2030 circa 12 procent meer belasting heffen dan nu om het huidige serviceniveau te kunnen handhaven.

Dit concludeerde accountsbureau Deloitte woensdag in een onderzoek in opdracht van het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants.

Volgens de accountants krijgt de overheid in de toekomst te maken met enkele grote extra kostenposten. In hedendaagse euro’s gerekend moet hierdoor 28,5 miljard euro aan extra belasting worden geheven. Per Nederlander komt dit neer op bijna 1.800 euro.
De kosten van de vergrijzing door onder meer AOW-verplichtingen en stijgende zorgkosten zijn goed voor 7,5 miljard euro.

Het terugdringen van CO2-uitstoot en het opvangen van mogelijke gevolgen van klimaatverandering kosten samen 6,5 miljard euro per jaar. De ambities voor de kenniseconomie kosten 8 miljard euro. Tegelijkertijd dalen de inkomsten met 7,5 miljard euro doordat de aardgasbaten sterk teruglopen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.