Home

Achtergrond 328 x bekeken

Sierteelt krijgt harde klappen

De export van snijbloemen en planten zakte in oktober met respectievelijk 14 en 9 procent tot 413 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie HBAG. Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw Rabobank waarschuwt voor een toenemend aantal stoppers en faillissementen. De kredietcrisis, valutaschommelingen en hoge energieprijzen eisen steeds meer hun tol in de sierteelt. Het aantal bedrijven dat vanuit een zorgwekkende positie onderhandelt met de Rabobank stijgt volgens Oosthoek. Navraag bij lokale Rabobanken leert dat met name telers in de omgeving Erica, Klazienaveen, maar ook de vooral kleine bedrijven in de Wieringermeer onder druk staan.

Hans Bartels, directievoorzitter van Rabobank Emmen-Coevorden: "We hebben tot nu toe vijf faillissementen genoteerd, maar zien veel meer bedrijven met zorgwekkende balansen. We verwachten dat de komende drie tot vijf jaar meer dan een derde het niet vol kan houden." Anders dan voorheen betreft het volgens Bartels "meer harde uitval en minder natuurlijke stoppers." Ambitieuze plannen om collectief energie op te pakken komt onder druk te staan door de crisis.

Een belangrijke drijver van de malaise is de teruglopende export. De omzet op alle belangrijke afzetmarkten (Duitsland, Frankrijk en Engeland) daalde tot oktober dit jaar 7 procent of meer. HBAG weet dat de prijsdruk voor bloemen en planten niet alleen komt door een groter aanbod. Volgens Oosthoek valt de schade op termijn mogelijk mee: "In de praktijk zien we bij faillissementen meer dan driekwart weer terugkeren als ondernemer."

Of registreer je om te kunnen reageren.