Home

Achtergrond 195 x bekeken

Sector werkt aan eigen handelsnormen

Afzetorganisaties in koepel DPA voeren overleg over eigen productnormen als alternatief voor EU-normen. Volgende week schaft de Europese Commissie zeer waarschijnlijk Europese normen goeddeels af. Ook in België en Duitsland zijn soortgelijke initiatieven.

Afzetorganisaties hebben behoefte aan handelsnormen, zegt DPA-secretaris Ad Klaassen. “Er wordt onderling veel gehandeld. Afzetorganisaties vonden dat we dan nu maar zelf het initiatief moeten nemen.”

Uitgangspunt voor de Nederlandse afspraken zijn de bestaande EU-normen die mogelijk verdwijnen. “Per product gaan we nu de norm na en kijken of we het kunnen vinden in een oplossing.”

DPA, maar ook de Belgische veilingen en Duitse teeltorganisatie BVEO, heeft weinig geloof in een wijziging van de plannen, ondanks de weerstand. “Volgende week is het een hamerstuk in de beheerscomité”, zegt Klaassen.

De Belgische veilingen voelen veel voor gezamenlijke normen met Nederland, Frankijk en Duitsland. Ook kijken de Belgen naar de Codex-normen.

Of registreer je om te kunnen reageren.