Home

Achtergrond 151 x bekeken

SP verzint een list

Toen Tweede Kamerlid Hugo Polderman onlangs voorstelde de grondposities van Fortis te gebruiken voor het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) reageerde landbouwminister Gerda Verburg gepikeerd.

Zij beschouwde die suggestie als lijkenpikkerij, aangezien de bank vlak daarvoor was genationaliseerd om een faillissement te voorkomen. De opmerking van Polderman betitelde zij daarom als ’niet smaakvol’ en 'ongepast'. Daar komt zij nu op terug en dat is terecht. Sinds jaar en dag hapert de voortgang van de EHS. Wie de onderzoeken van het Planbureau voor de Leefomgeving van de afgelopen jaren erop naslaat, ziet dat er weliswaar vorderingen zijn geboekt, maar het tempo stokt. Als er geen versnelling wordt ingezet, zal realisatie in 2018, de doelstelling waaraan Verburg onverkort vasthoudt, zeker niet lukken.

Het is dus tijd om actie te ondernemen. En nu het kabinet vooralsnog niet van plan is toe te staan dat provincies het onteigeningsinstrument vaker inzetten, ondanks signalen dat dit voor zowel de natuur als grondeigenaren positief kan uitwerken, moet er een list worden verzonnen. Polderman heeft dat gedaan en het is goed dat Verburg deze suggestie, na die aanvankelijk in stevige bewoordingen van de hand te hebben gewezen, serieus neemt. Dat ontslaat haar echter niet van de verplichting de voortgang goed in de gaten te houden en indien nodig stevig in te grijpen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.